Onze transformatie

Om ons gemeenschappelijke huis, de aarde, te beschermen, is het noodzakelijk dat we onze stroomvoorziening drastisch veranderen. Meer dan 80 procent van de energie in de wereld is nog steeds afkomstig van fossiele brandstoffen. Dit zorgt voor veel schade aan de planeet. 

 

Ørsted kiest voor een wereld die volledig draait op groene energie. Daarvoor was ook bij onszelf een transformatie noodzakelijk: van fossiel naar groen. Waar we vroeger veel kolen, olie en gas gebruikten, richten we ons nu volledig op hernieuwbare energiebronnen. Ons aandeel groene energie is in korte tijd van 17% naar 86% gegaan. In 2025 zijn we vrijwel 100% groen. 

Het eerste windpark op zee 

In korte tijd hebben we een leidende positie opgebouwd als een van 's werelds grootste ontwikkelaars van hernieuwbare energie en we blijven groeien. Al vroeg zagen we het potentieel van wind op zee als alternatief voor steenkool. In 1991 bouwden we 's werelds eerste windmolenpark. Windturbines op zee waren toen een nieuw idee. Inmiddels is wind op zee een grootschalige industrie, die honderden miljoenen personen van elektriciteit voorziet. 

Waar andere bedrijven nu pas beginnen met een focus op groene energie, heeft Ørsted al een stevige wereldwijde positie opgebouwd. Meer dan 25% van de wereldwijde windenergie op zee is afkomstig van onze windparken, waarmee we marktleider windenergie op zee zijn. 

Kiezen voor groen 

De transformatie van een overwegend olie- en gasbedrijf naar een wereldwijd toonaangevend bedrijf in groene energie in slechts 25 jaar kon alleen door stevige keuzes en een gedurfde strategie.  We waren de eerste van de traditionele energiebedrijven die ervoor koos om volledig kolenvrij te worden. En we waren een van de eersten die investeerden in groene energie. Van een bedrijf dat alleen in Denemarken actief was, werden we afgelopen decennium één van de grootste ontwikkelaars van groene energie in Europa. De laatste jaren hebben we die positie ook in andere delen van de wereld verworven. Zowel in de Verenigde Staten als in Azië zijn we volop actief met onze toonaangevende groene oplossingen. Inmiddels voorzien we al zo’n vijftien miljoen mensen van groene energie. In 2030 gaat het naar verwachting om zo’n vijftig miljoen personen. 

We richten ons daarbij wereldwijd op drie grote energiebronnen: wind op zee, wind op land en zonne-energie. Door deze combinatie van bronnen worden fossiele brandstoffen overbodig in de energiemix.  

In 2025 zijn we als bedrijf zelf CO2-neutraal. In 2040 willen we dat dit ook geldt voor onze volledige footprint, inclusief de leveranciers. Lees hieronder meer over onze doelen voor het terugdringen van de CO2 uitstoot, bij onszelf en bij onze leveranciers. 

Klik hier

 

In 2020 zijn we uitgeroepen tot het meest duurzame bedrijf van de wereld!