DONG Energy wint tender windparken op zee

Het Ministerie van Economische Zaken heeft DONG Energy aangewezen als de winnaar van de tender voor twee windparken op zee: Borssele 1 en 2. DONG Energy heeft de tender gewonnen met een gemiddelde prijs van 7,27 eurocent per KWh voor een periode van vijftien jaar, exclusief de kosten voor het netwerk op zee. Daarna ontvangt DONG Energy de marktprijs voor de geleverde elektriciteit.

Vier jaar geleden stelde DONG Energy het ambitieuze doel om in 2020 windenergie op zee te leveren voor 10 eurocent per KWh voor de volledige levensduur van een windpark, inclusief kosten voor het netwerk op zee. Dat doel, dat later is overgenomen door de internationale offshore wind sector, is nu gerealiseerd.

Samuel Leupold, Executive Vice President en Head of Wind Power van DONG Energy: “Het winnen van deze tender met veel concurrentie is een nieuwe bevestiging van onze positie als marktleider en ons succesvolle business model. Dat model is gebaseerd op doorlopende innovatie en schaalvergroting. Met Borssele 1 en 2 hebben we voor het eerst ons doel gerealiseerd: windenergie op zee voor minder dan 10 cent per KWh. Dat is een bijzondere mijlpaal voor de windenergie op zee sector, drie jaar eerder dan beoogd. Dat toont het grote potentieel van windenergie op zee aan,” aldus Samuel Leupold.

De parken Borssele 1 en 2 worden door DONG Energy de komende vier jaar gebouwd. Er is een wettelijke uitlooptermijn van maximaal één jaar. De nieuwe windparken hebben een capaciteit van 2x 350 MW en kunnen een hoeveelheid duurzame energie leveren die gelijk staat aan het jaarlijkse stroomverbruik van één miljoen Nederlandse huishoudens.

Jasper Vis, directeur van DONG Energy Nederland: “De Nederlandse overheid heeft een ambitieus programma voor windenergie op zee. De windparken Borssele 1 en 2 zijn voor Nederland een mijlpaal in de duurzame energietransitie. DONG Energy levert met deze windparken graag een bijdrage aan het realiseren van deze doelen. Daarbij zetten we ruim twintig jaar ervaring op het gebied van windenergie op zee inzetten.”


 See the PDF here