Lokale impact


Voor een Nederland dat draait op groene energie


Klimaatverandering is één van de grootste uitdagingen voor het leven op aarde. Op dit moment draait de wereld vooral op fossiele energie. We dienen de manier waarop we de wereld van energie voorzien te veranderen: van fossiele naar groene energie. Ørsted staat voor een wereld die draait op groene energie. In Nederland is voor de Zeeuwse kust het windpark Borssele 1&2 gebouwd en sinds 2021 in gebruik. We zijn ook volop aan de slag met groene waterstof. Onze groene corporate PPA’s helpen ook andere bedrijven verduurzamen. Als marktleider op het gebied van wind op zee en wereldwijd aanjager van de groene transformatie heeft Ørsted de ervaring om Nederland te helpen met de energietransitie. Laten we samen een Nederland creëren dat draait op groene energie.

Ruben Dijkstra – Managing Director Ørsted Benelux 

Ørsted en de eigen transitie


Een decennium geleden is Ørsted zelf begonnen met de transitie van fossiele naar groene energie. Onder meer door een reductie van onze CO2 uitstoot. In 2017 hebben we onze olie- en gasproductiedivisie verkocht. Tot die tijd was onze naam DONG Energy (Dansk Olie og Naturgas A/S). Na de verkoop van de olie- en gasdivisie was dat niet langer een logische naam voor ons bedrijf. We hebben in 2017 onze naam veranderd in Ørsted. Ons bedrijf is vernoemd naar Hans Christian Ørsted, één van de bekendste Deense wetenschappers. Hij ontdekte in 1820 elektromagnetisme. Door die ontdekking gebruiken we nu elektriciteit.

Een wereld die draait op groene energie begint bij onszelf. We hebben duidelijke ambities en rapporteren regelmatig over de voortgang die we maken op onze doelen:
Een wereld die draait op groene energie begint bij onszelf:

Volledig groen*

Ørsted doel

Ørsted nu

100% Aandeel groene energie ≥99% in 2025 91%
100% CO2 reductie ≥98% in 2025 87%
100% Kolenreductie 100% in 2025  84%
100% Gecertificeerde duurzame biomassa 100% in 2020  100%
100% Aandeel groene energie in eigen energieverbruik 100%  100%

* Vergeleken met 2006 

Sustainability report

Wij hebben de ambitie om vanaf uiterlijk 2030 een netto positief effect op de biodiversiteit te hebben bij alle projecten voor hernieuwbare energie die wij realiseren. Meer weten over hoe we dat doen?

Hoofdkantoor Ørsted

Het hoofdkantoor van Ørsted is gevestigd in Denemarken. We hebben een beursnotering aan Nasdaq Copenhagen (Orsted). We hebben 8000 medewerkers en zijn actief in de Verenigde Staten, Europa en Azië. Onze financiële resultaten zijn na te lezen in ons jaarverslag 2022. 

Windparken op zee en groene waterstof worden de motor van de Nederlandse energietransitie. Beiden kunnen Nederland helpen op hoog tempo te vergroenen.

Ørsted en windparken op zee

De afgelopen 25 jaar zijn we wereldwijd marktleider windenergie op zee geworden. We hebben een marktaandeel van 25 procent. We ontwikkelen, bouwen en exploiteren windparken op zee. Ørsted heeft windparken op zee in de Verenigde Staten, Taiwan, Denemarken, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

In 2025 willen we met onze windparken 30 miljoen mensen van elektriciteit voorzien. Ook in Nederland willen we onze positie van wereldwijd marktleider verder versterken. Lees hier meer over Borssele 1&2.

In 2025 willen we met onze windparken 30 miljoen mensen van elektriciteit voorzien. Ook in Nederland willen we onze positie van wereldwijd marktleider verder versterken.

Ørsted en groene waterstof

Nederland gaat de komende jaren flinke stappen zetten met het verduurzamen van de elektriciteitsvoorziening. Ons elektriciteitsverbruik maakt slechts 16% uit van ons totale energieverbruik. Het is daarom belangrijk om het gebruik van groene elektriciteit in het transport, de gebouwde omgeving en bij industriële processen te vergroten. Door directe elektrificatie toe te passen, bijvoorbeeld door industriële warmtepompen en elektroboilers te installeren, kan de industrie forse CO2-reducties realiseren. Maar lang niet alle industriële processen zijn direct te elektrificeren. Om deze processen toch CO2-vrij te maken zal indirecte elektrificatie nodig zijn. Voor deze industriële processen biedt groene waterstof een CO2-vrije oplossing. Lees hier meer over Ørsted en groene waterstof. Lees hier meer over Ørsted en groene waterstof.

Ørsted en uw bedrijf

Kiest uw bedrijf ook voor groene energie? Onze groene corporate PPA’s stellen bedrijven in staat om de ontwikkeling van wind op zee te ondersteunen. Onlangs werd door Ørsted de grootste PPA overeenkomst ooit gesloten. PPA’s zijn langlopende contracten met een vaste prijs. Dat is niet alleen goed voor de groene transitie van Nederland. Het biedt uw bedrijf ook nog eens zekerheid. Meer weten over deze groene stroomleveringsovereenkomsten? Bezoek onze Corporate PPA pagina

Laten we samen een Nederland creëren dat draait op groene energie

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten. Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van Ørsted in Nederland? Meld u aan voor onze nieuwsbrief. Ook op social media kunt u meer lezen over onze activiteiten: Nederlandstalig op Twitter en Instagram en Engelstalig op FacebookLinkedIn en YouTube