SeaH2Land

In Nederland ontwikkelt Ørsted het SeaH2Land programma, een ambitieus plan voor duurzame waterstofproductie op GW-schaal. Hierin wordt de grote industriële waterstofvraag in het Nederlands-Vlaamse North Sea Port cluster door middel van een beoogde regionale grensoverschrijdende pijpleiding gekoppeld aan duurzame waterstofproductie. De groene stroom die nodig is voor de productie van duurzame waterstof komt van wind op zee. 


Gefaseerde uitbouw van elektrolysecapaciteit

Het SeaH2Land programma van Ørsted omvat de gefaseerde ontwikkeling van meer grootschalige elektrolyse-capaciteit. Het programma wordt gerealiseerd in de provincie Zeeland, in Vlissingen Oost. Om op de lange termijn de Nederlandse industrie te kunnen decarboniseren, is groene waterstof nodig, geproduceerd uit duurzame energiebronnen zoals wind op zee. SeaH2Land sluit aan bij deze behoefte. 

De eerste fase van SeaH2Land kan worden ontwikkeld zodra de beleidskaders hiervoor gereed zijn en als het beoogde regionale waterstofnetwerk klaar is. De tweede fase van SeaH2Land is afhankelijk van de aansluiting op de nationale waterstofinfrastructuur waardoor toegang tot de benodigde flexibiliteit en opslag ontstaat. SeaH2Land helpt Nederland om de uitbouw van offshore wind capaciteit te versnellen en toe te werken naar beschikbaarheid van hernieuwbare waterstof voor industrie en mobiliteit.


Waarom wordt dit programma in Zeeland gerealiseerd?


De grootste hoeveelheden grijze waterstof worden op dit moment geconsumeerd in het industriële cluster in Zeeland. Samen met Rotterdam, IJmuiden en Eemshaven zijn dit strategische locaties aan de kust voor de grootschalige ontwikkeling van elektrolyse-capaciteit. Op dit moment wordt in het Zeeuwse cluster 580.000 ton fossiele waterstof verbruikt, waarmee het cluster één van de grootste verbruikers in Europa is. Met het SeaH2Land programma kan een deel hiervan vervangen worden door groene waterstof. Hiermee wordt de CO2-uitstoot substantieel verlaagd. 

De locatie in het hart van Zeeland heeft als voordeel dat er meerdere grote gebruikers van waterstof op korte afstand gelegen zijn. De electrolyser wordt middels regionale pijpleidingen verbonden met afnemers in zowel Nederland als België. Ook wordt een verbinding voorzien met de aan te leggen nationale waterstofpijpleiding die de grootste industriële gebieden in Nederland met elkaar moet verbinden en landelijke uitwisseling van waterstof mogelijk zal maken.

JTF-Logo
NL-Medegefinancierd-door-de-Europese-Unie

JTF-subsidie voor infrastructuur hernieuwbare waterstof in Zeeland

Ørsted is heeft de ambitie hernieuwbare waterstof te produceren via elektrolyse. De elektrolysers die Ørsted wil ontwikkelingen vereisen een elektrisch systeem (hoogspanning) om de elektriciteit naar de installaties te transporteren. Zonder een dergelijk systeem is het produceren van hernieuwbare waterstof niet mogelijk. Ørsted ontvangt JTF-steun voor de ontwikkeling van een 380 kV substation. De realisatie van een 380 kV substation past binnen spoor twee van de JTF regio Zeeuws-Vlaanderen. Het betreft een infrastructuurproject waarmee toekomstige projecten in de energietransitie mogelijk worden gemaakt. Het substation maakt het mogelijk dat er CO2-emissies gereduceerd wordt binnen de industrie en mobiliteit in Zeeland. Op sociaaleconomisch gebied wordt samengewerkt met de HZ University of Applied Sciences (HZ UAS) en Scalda. Studenten en onderzoekers kunnen nieuwe kennis opdoen op het gebied van elektrische infrastructuur, waterstofprojecten en systeemintegratie. Dit zorgt ervoor dat de impact van de subsidie breed neerslaat op de regio. 

Naast de realisatie van een 380 kV substation vereisen de elektrolysers ook een elektrisch systeem (midden-voltage) om de elektriciteit naar de installaties te transporteren. Ørsted ontvangt JTF-steun voor de ontwikkeling van een 21 kV elektriciteitssysteem, bestaande uit een 21 kV kabel van ca. 500m, transformatoren en schakelapparatuur. Voor dit project geldt ook dat deze past binnen spoor twee van de JTF regio Zeeuws-Vlaanderen. 

Meer informatie over het doel van JTF steun is te lezen op www.stimulus.nl/just-transition-fund/.

Systeemintegratie

Kunnen we een betaalbaar, duurzaam en betrouwbaar energiesysteem aanleggen dat volledig groen is?