Wij streven naar een netto positieve impact op biodiversiteit
Wij hebben de ambitie dat alle nieuwe hernieuwbare energieprojecten die wij vanaf 2030 laten uitvoeren een netto positieve impact op biodiversiteit hebben.
Dit betekent dat we tijdens de levensduur van onze projecten niet alleen elke impact op de natuur vermijden, minimaliseren en compenseren - we gaan ook actief helpen bij het herstellen en verbeteren van ecosystemen.
Als het eerste bedrijf dat een windpark op zee bouwde, hebben wij een leidende rol gespeeld bij het verlagen van de kosten van groene energieopwekking, met name van wind op zee. Vandaag de dag ligt onze focus op het maximaliseren van de lange termijn waarde die wind op zee kan genereren voor mens en natuur. Ons streven naar netto positieve impact op biodiversiteit maakt deel uit van ons bredere streven om groene energie-infrastructuur goed te bouwen - op een manier die duurzame sociale, economische en milieuvoordelen oplevert naast elektriciteit met een lage uitstoot.
Wij roepen andere ontwikkelaars van hernieuwbare energie op om ambitieuze biodiversiteitsdoelen te stellen, ondersteund door geloofwaardige maatregelen, zodat we samen de lat voor de impact op de biodiversiteit bij de ontwikkeling van hernieuwbare energie hoger kunnen leggen.
Wij roepen beleidsmakers op om strengere biodiversiteitscriteria op te nemen in aanbestedingen voor hernieuwbare energie, zodat alle ontwikkelaars worden gestimuleerd om zich te richten op de maatschappelijke waarde en niet alleen op de kosten op korte termijn voor deze energietechnologie, die al zeer kostenconcurrerend is.
We ondernemen actie en zoeken samen naar de beste oplossingen
We hebben niet alle antwoorden. Wat belangrijk is, is dat we nu handelen en samenwerken om ze te vinden. Wij werken samen met een groot aantal deskundigen aan de ontwikkeling van schaalbare herstelmaatregelen die ons kunnen helpen onze ambitie voor een netto positieve impact op de biodiversiteit waar te maken, met bijzondere aandacht voor de gezondheid van de oceanen.
Wij roepen milieu-NGO's en de energiesector op om samen te werken en onze complementaire deskundigheid op het gebied van natuurbehoud en hernieuwbare energie te gebruiken om onze gezamenlijke doelstellingen voor een duurzamere toekomst te bevorderen.
Wij roepen regeringen op hun plannen voor natuurbescherming en klimaatmitigatie te integreren. Dit betekent onder meer een nieuwe aanpak voor maritieme ruimtelijke ordening die zowel de snelle aanleg van groene energie als de bescherming en het herstel van habitats in de oceanen bevordert. Daarnaast, in lijn met het succes van CO2-emissie eisen, een verplichting voor bedrijven en financiële instellingen om hun effecten op biodiversiteit te beoordelen en openbaar te maken.