Onze naam


Van magnetisme tot windturbines op zee


Op 31 oktober 2017 hebben we onze naam veranderd in Ørsted, vernoemd naar de Deense wetenschapper Hans Christian Ørsted. Bijna 200 jaar geleden ontdekte Hans Christian Ørsted elektromagnetisme. Daarmee legde hij de basis voor de manier waarop we tegenwoordig stroom produceren.

Van DONG Energy tot Ørsted  


Klimaatverandering is een groot probleem en verandert de omstandigheden op onze planeet snel. 2016 was het warmste jaar ooit. De CO2-concentratie in de atmosfeer is op het hoogste niveau ooit gemeten en over de hele planeet stijgen de oceaanniveaus. Tien jaar geleden zijn we begonnen met onze transformatie van een fossiel naar een groen energiebedrijf. Sindsdien hebben we ons kolenverbruik met 73% verlaagd en besloten we om kolen tegen 2023 volledig uit te faseren. We zijn marktleider geworden in offshore wind met een marktaandeel van 25% en voorzien momenteel 9,5 miljoen mensen van stroom. Het is onze ambitie om dit aantal tegen 2025 te verhogen tot 30 miljoen. 

In 2017 hebben we onze olie- en gasactiviteiten afgestoten, waarmee we onze transformatie hebben voltooid en ons volledig richten op groene energie. 

Door onze acties hebben we onze CO2-uitstoot de afgelopen tien jaar meer dan gehalveerd en tegen 2023 met 96% verminderd. Dit maakt onze doelstelling ambitieuzer dan het Klimaatakkoord van Parijs, dat tot doel heeft de mondiale temperatuur minder dan 1,5 °C te laten stijgen. 

Door onze transformatie waren we te groen geworden voor onze oude naam. DONG, oorspronkelijk een afkorting voor Danish Oil and Natural Gas, was niet langer een goede beschrijving van wie we zijn en wie we willen zijn. 

Over Hans Christian Ørsted  

Hans Christian Ørsted werd geboren in Rudkøbing in Zuid-Denemarken in 1777. Hij studeerde farmacologie en studeerde in 1797 met de hoogste onderscheiding af. In 1806 werd hij professor in de natuurkunde. Hij doceerde voornamelijk experimentele natuurkunde. H.C. Ørsted's onvermoeibare zoektocht naar antwoorden bracht hem ertoe om in 1820 elektromagnetisme te ontdekken. Zijn baanbrekende ontdekking maakte de weg vrij voor tal van technologische vooruitgang, waaronder de productie van elektrische energie. 

H.C. Ørsted had een brede interesse en werd ook een boegbeeld op het gebied van filosofie, poëzie en esthetiek. Hij richtte het Royal Danish Polytechnic Institute op (tegenwoordig bekend als de Technische Universiteit van Denemarken) en werd in 1829 de eerste directeur. Ørsted hielp bij het creëren van de wereld zoals we die nu kennen. Zijn nieuwsgierigheid, toewijding en interesse in de natuur zijn precies wat we ook nu nodig hebben om een wereld te creëren die volledig draait op groene energie. 

Koolstoofneutraal 

Ørsted kiest voor een wereld die volledig draait op groene energie. Daarvoor was ook bij onszelf een transformatie noodzakelijk: van fossiel naar groen. Voor 2040 streven wij naar een volledig koolstof neutrale footprint.