Borssele 1&2 eerste windpark met rotor van 167 meter

Windpark Borssele 1&2 krijgt Siemens Gamesa 8 MW turbines met een rotor van 167 meter.

Windpark Borssele 1&2 krijgt Siemens Gamesa 8 MW turbines met een rotor van 167 meter. Het is de eerste keer dat turbines met zo’n enorme rotor worden gebruikt voor een windpark. Ørsted (voorheen DONG Energy) won in 2016 de aanbesteding voor Borssele 1&2, dat naar verwachting eind 2020 volledig operationeel is.

Ørsted kondigde in juni 2017 al aan dat een contract met Siemens Gamesa was getekend voor het leveren van 94 turbines van 8 MW voor het windpark. Borssele 1&2 gaat jaarlijks een hoeveelheid groene energie leveren die overeenkomt met het elektriciteitsgebruik van 1 miljoen Nederlandse huishoudens.

Als marktleider in windenergie op zee heeft Ørsted een track record op het gebied van de introductie van nieuwe windtechnologie op zee, waaronder het inzetten van de nieuwste generatie windturbines bij grote commerciële projecten:

2007: Siemens 3,6 MW turbines geïnstalleerd in Burbo Bank
2015: Siemens 6 MW turbines geïnstalleerd in Westermost Rough
2016: MHI Vestas 8 MW turbines geïnstalleerd in Burbo Bank Extension
2020: Siemens Gamesa 8 MW turbines in Borssele 1&2

De capaciteit van de nieuwste windturbines is ongeveer 18 keer zo groot als de 0,45 MW-turbines die werden geïnstalleerd voor 's werelds eerste offshore windpark in Vindeby, Denemarken, in 1991.

“Grotere rotoren betekent meer energie per windturbine, waardoor de kosten voor schone energie omlaag gaan. Daarom hebben we door de jaren heen nauw samengewerkt met de leveranciers om nog grotere en efficiëntere turbines te kunnen gebruiken. We kijken uit naar de volgende stap, bij ons windpark Borssele 1&2,” zegt Jasper Vis, directeur Nederland van Ørsted.

In 2016 was Ørsted de eerste ontwikkelaar met meer dan 1.000 operationele windturbines op zee.