Wereldwijd brede steun voor meer groene energie

Ørsted presenteert grootste onderzoek naar draagvlak duurzame energie

Er is internationaal massale steun voor meer duurzame energie. Dat blijkt uit een groot onderzoek dat Edelman Intelligence in opdracht van Ørsted, voorheen DONG Energy, heeft uitgevoerd. Op dit moment zijn kolen en olie wereldwijd nog de belangrijkste energiebronnen. In de samenleving is er onder alle leeftijden, bij alle politieke voorkeuren en alle opleidingsniveaus steun voor een transitie naar groene energie.

Uit de grootste enquête naar het draagvlak voor groene energie ooit blijkt dat wereldwijd 82% van de bewoners kiest voor een wereld die volledig draait op groene energie. De Groene Energie Barometer is gebaseerd op enquêtes onder 26.000 personen uit 13 landen.

Henrik Poulsen, CEO van Ørsted: “We staan op een kruispunt. Groene energie is goedkoper geworden dan fossiele energie. De uitkomsten van de barometer laten zien dat er een enorm draagvlak bestaat voor de transitie van fossiele naar groene energie. We zijn het aan de planeet en toekomstige generaties verplicht om ons energiesysteem duurzaam te maken. Met de massale steun daarvoor is er geen reden om de
transitie niet te versnellen.”

Orsted PR broad
Klimaatverandering én economische groei
De negatieve gevolgen van klimaatverandering zijn een belangrijke reden voor de steun voor groene energie. Wereldwijd vindt 66% van de respondenten klimaatverandering één van de grootste mondialeuitdagingen. Maar ook de mate waarin de economie en de samenleving profiteren van meer groene energie spelen een belangrijke rol. Internationaal denkt meer dan 70% van de ondervraagden dat investeringen in groene energie zorgen voor economische groei en banen.
Investeren in groene energie zorgt voor banen

Energiebedrijf dat actie onderneemt voor de groene energietransitie
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van energiebedrijf Ørsted. Het bedrijf, met hoofdkantoor in Denemarken, heeft de afgelopen tien jaar een transitie doorgemaakt van één van de meest kolen- en olieintensieve Europese energiebedrijven naar het groenste energiebedrijf in Europa. Ørsted heeft besloten te stoppen met het gebruik van kolen en de olie- en gaswinningsdivisie verkocht. Ørsted is de marktleider op het gebied van windenergie op zee. Het bedrijf heeft de laatste zes jaar een bijdrage geleverd aan de kostenreductie van 63% voor windenergie op zee. De CO2 uitstoot van Ørsted zal in 2023 96% lager zijn dan in 2006.

De volledige Groene Energie Barometer is te downloaden op orsted.com/barometer (inclusief Nederlandse samenvatting).

Het onderzoek in opdracht van Ørsted is uitgevoerd door Edelman Intelligence, een wereldwijd onderzoeks- en consultancy bureau. De online enquêtes zijn uitgevoerd onder een in elk land representatieve doelgroep. Daarbij is rekening gehouden met leeftijd, geslacht en inkomen. In totaal zijn 26.401 personen in 13 landen geënquêteerd (naast Nederland ook Canada, China, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Japan, Polen, Zuid-Korea, Zweden, Taiwan, Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten). In elk land vonden minimaal 2.000 enquêtes plaats. Het onderzoek heeft plaatsgevonden tussen 28 juli en 1 september 2017.

Media NL
Stefan de Bruijn, woordvoerder Ørsted Nederland
E-mail: communicatie@orsted.com
Tel.: +31 6 15 18 62 00