Ørsted verkoopt belang in Enecogen aan Castleton Commodities International LLC

Ørsted verkoopt zijn 50% -aandeel in de Enecogen-centrale in Rotterdam aan een volledige dochteronderneming van Castleton Commodities International LLC ("CCI"). De verkoop is onderworpen aan bepaalde gebruikelijke voorwaarden en vindt naar verwachting definitief plaats in het derde kwartaal van 2018.

Jasper Vis, directeur Nederland van Ørsted: "Enecogen is één van de meest efficiënte gascentrales in Europa. De verkoop van ons belang in Enecogen past bij de strategie van Ørsted om activiteiten af te stoten die niet tot de kernactviteiten behoren en ons volledig te richten op duurzame energie. We zijn zeer tevreden over de prestaties van de centrale en onze samenwerking met Eneco. Het was belangrijk voor ons om een koper te vinden die de goede samenwerking met Eneco en de werknemers van Enecogen kan voortzetten. Daarom zijn we tevreden met het overdragen van ons 50%-belang in Enecogen aan CCI."

Lucien Wiegers, directeur van Eneco Energy Trade: "We zijn verheugd om samen te gaan werken met CCI, een ervaren speler op het gebied van energie en asset management. Samen kunnen we de solide marktpositie, die Eneco en Ørsted sinds 2012 hebben opgebouwd voor Enecogen, verder uitbouwen.”

Arie Pilo, hoofd European Power Investments van CCI: "We zijn blij met de overeenkomst met Ørsted en verheugd dat we gaan samenwerken met Eneco. We gaan door met het uitbreiden van onze activiteiten in de snel veranderende Europese elektriciteitsmarkt. We kijken ernaar uit om deze overname af te ronden en deze centrale toe te voegen aan onze wereldwijde elektriciteitsportefeuille."

Na de verkoop heeft Ørsted geen elektriciteitscentrales meer buiten Denemarken. In Denemarken bezit en exploiteert Ørsted zeven warmtekrachtcentrales, twee hulpwarmtecentrales en één back-up elektriciteitscentrale. De meeste warmtekrachtcentrales zijn al omgebouwd of worden momenteel omgebouwd zodat ze volledig op duurzame biomassa draaien.

 

Als gevolg van de conversie van de elektriciteitscentrales en de enorme groei van het aantal windparken op zee van Ørsted, is het aandeel duurzame energie in de warmte- en energieproductie van Ørsted gestegen van 13% in 2006 naar 64% eind 2017. In 2023 gaat het naar verwachting om 95%. Ørsted is dan ook volledig gestopt met het gebruik van steenkool.

 

 

Feiten over de Enecogen-centrale

 

De Enecogen-centrale in Rotterdam heeft een vermogen van 870 MW en kan stroom produceren voor 1,4 miljoen Nederlandse huishoudens. Het is de meest efficiënte gasgestookte elektriciteitscentrale in Nederland en één van de meest efficiënte centrales in Europa. Tot nu toe hebben Eneco en Ørsted beiden een belang van 50%. De centrale is sinds januari 2012 operationeel.

 

 

 

Over Castleton Commodities International LLC

 

CCI is een wereldwijde grondstofhandelaar. CCI heeft haar hoofdkantoor in Stamford, Connecticut (Verenigde Staten). Het bedrijf heeft kantoren in Calgary (Canada), Genève (Zwitserland), Houston, Texas (Verenigde Staten), Londen (Verenigd Koninkrijk), Shanghai (China), Singapore en Montevideo (Uruguay).

 

Media Relations NL

bregr@orsted.com

+31 6 44021771