Ørsted doet mee aan aanbesteding windpark Hollandse Kust Zuid 3+4

Ørsted brengt vandaag een bod uit bij de aanbesteding voor windpark op zee Hollandse Kust Zuid 3+4. Ørsted heeft de definitieve investeringsbeslissing voor het project al genomen. De financiering is geregeld, hetgeen de maximaal mogelijke zekerheid oplevert dat het windpark ook daadwerkelijk wordt gebouwd. Er zijn concrete plannen voor het opzetten van groene waterstofprojecten in Nederland, met de elektriciteit uit de Nederlandse windparken van Ørsted.
Henrik Poulsen, CEO van Ørsted: “Nederland is een belangrijk land voor Ørsted en we geloven dat ons bod voor Hollandse Kust Zuid 3+4 grote voordelen op het gebied van concurrende schone energie en industriële ontwikkeling met zich meebrengt. Door onze meer dan 25 jaar ervaring in het ontwikkelen, bouwen en exploiteren van windparken op zee, zijn we een zeer betrouwbare partner voor de Nederlandse overheid om een volgende stap te zetten naar het bereiken van de ambitieuze doelstelling van 11,5 GW windenergie op zee in 2030.”
 
Ørsted is al intensief betrokken bij de Nederlandse wind op zee markt via het 752MW Borssele 1+2 windpark, waarvoor Ørsted in 2016 de aanbesteding heeft gewonnen. Het zal het grootste windpark op zee van Nederland zijn als het eind 2020/begin 2021 wordt opgeleverd. Borssele 1+2 gaat voldoende groene energie genereren om een miljoen Nederlandse huishoudens van elektriciteit te voorzien.
 
Martin Neubert, Executive Vice President en CEO van Ørsted Offshore: “We boeken goede voortgang met windpark Borssele 1+2. Het werken aan dit grootste windpark op zee van Nederland heeft ons waardevolle inzichten en ervaringen opgeleverd die we zullen gebruiken bij Hollandse Kust Zuid 3+4. De Board of Directors van Ørsted heeft de definitieve investeringsbeslissing voor Hollandse Kust Zuid 3+4 al genomen. Hiermee is de financiering geregeld en zijn alle interne besluiten genomen. Als de Nederlandse overheid Ørsted selecteert, is het 100% zeker dat het windpark wordt gebouwd.”
 
Ørsted werkt bij Borssele 1+2 samen met verschillende Nederlandse leveranciers, waaronder Van Oord (installatie kabels), Sif (funderingen), Fugro en Boskalis (locatieonderzoeken) en Cordeel (bouw onderhoudslocatie). In 2019 bouwt Ørsted de onderhoudsbasis voor Borssele 1+2 in Vlissingen, waar 50-100 vaste en hooggekwalificeerde banen in Zeeland worden gecreëerd voor de volledige operationale levensduur van het windpark.
 

Groene waterstof

Als onderdeel van het bod voor Hollandse Kust Zuid 3+4 werkt Ørsted aan de realisatie van groene waterstofprojecten die worden gekoppeld aan de Nederlandse windparken op zee van Ørsted.
 
"Het gebruik van windenergie voor de productie van groene waterstof door elektrolyse is een hulpmiddel om andere sectoren, zoals zware industrieën en transport, CO2 vrij te maken. De productie en verkoop van groene waterstof aan grote industriële afnemers helpen ook de inkomsten uit windparken op zee, die afhankelijk zijn van de marktprijs van elektriciteit, te stabiliseren. We zijn klaar om op te schalen en de kosten van groene waterstof omlaag te brengen, zoals we hebben gedaan met wind op zee,” zegt Henrik Poulsen.
 

Wereldwijde leider in offshore wind

Als wereldleider heeft Ørsted meer dan 25 jaar ervaring in wind op zee en exploiteert het meer dan 1.100 offshore windturbines. Ørsted heeft ongeveer 5.6GW offshore windvermogen operationeel en heeft nog eens 3.4GW in aanbouw. Daarnaast heeft Ørsted de rechten op de bouw van circa 0.9GW offshore wind in de VS in 2023, circa 1.1GW in Duitsland in 2025 en ongeveer 1,8 GW in Taiwan, gesplitst in twee projecten die respectievelijk in 2021 en 2025 dienen te worden gebouwd. Het is de ambitie van Ørsted om in 2025 in totaal 15 GW offshore windvermogen wereldwijd te hebben geïnstalleerd.
 
Orsted, onlangs uitgeroepen tot het meest duurzame energiebedrijf van de wereld, investeerde in 2018 83% van het vermogen in hernieuwbare energie. Tussen 2019 en 2025 investeert Ørsted naar schatting circa 27 miljard euro (200 miljard DKK) in hernieuwbare energiebronnen. Ørsted heeft zijn CO2-uitstoot sinds 2007 met 72% verminderd en heeft besloten om steenkool in 2023 volledig uit te faseren uit de Deense energiecentrales.
 
Kijk voor meer informatie over het bod van Ørsted en een videoboodschap van CEO Henrik Poulsen op orsted.nl/hollandsekust.

Media Relations NL

bregr@orsted.com

+31 6 44021771