Bouw eerste windpark Ørsted in Nederland van start

Ørsted is gestart met de bouw van windpark Borssele 1+2. De eerste funderingen van het eerste windpark op zee van Ørsted in Nederland zijn succesvol geïnstalleerd. De start van de bouw van Borssele 1+2 is een belangrijke mijlpaal voor het windpark, dat een capaciteit krijgt van 752 MW.
Henrik Egholm, EPC directeur van Borssele 1+2: “We zijn verheugd dat de bouw van het windpark volgens planning is gestart. We liggen goed op koers met de bouw. Borssele 1+2 is eind dit jaar volledig operationeel.”
 
Jan Wind, senior project manager: “De eerste monopaal was ook meteen de zwaarste en langste van het windpark, met een gewicht van 1,188 ton en een lengte van 76 meter. De onderkant van de fundering heeft een diameter van 8,5 meter. Dat is breder dan een voetbaldoel.”
 
Steven Engels, directeur van Ørsted in Nederland: “Borssele 1+2 is ons eerste windpark op zee in Nederland. Het windpark is ook een belangrijke stap in de ambitieuze groene energietransitie van de Nederlandse overheid. Borssele 1+2 is na realisatie het grootste windpark op zee van Nederland en zal een hoeveelheid groene elektriciteit leveren die overeenkomt met het gebruik van een miljoen Nederlandse huishoudens.”
 
Borssele 1+2 wordt 22 kilometer voor de Zeeuwse kust gebouwd. Er worden in totaal 94 monopaalfunderingen gerealiseerd, met dieptes die variëren van 14 tot 39,7 meter. In april start de installatie van de 94 Siemens Gamesa 8 MW turbines.
 
De monopalen en transition pieces voor Borssele 1+2 zijn gefabriceerd bij Sif, EEW SPC, EEW OSB en Bladt Industries. Alle funderingen worden door DEME geïnstalleerd.
 
Foto’s kunnen worden gebruikt indien Ørsted/Sky Pictures als bron wordt vermeld:
 

Media Relations NL

bregr@orsted.com

+31 6 44021771