Ørsted doet mee aan aanbesteding Hollandse Kust Noord

Ørsted doet mee aan de tender voor windpark Hollandse Kust Noord. Morgen is de deadline om een bod in te dienen voor het windpark dat een maximale capaciteit van 760MW krijgt. Ørsted bouwt momenteel het windpark Borssele 1&2 voor de Zeeuwse kust. Dit eerste windpark van Ørsted in Nederland wordt later dit jaar volledig operationeel.
De eerste turbines van ons windpark Borssele 1&2 zijn geïnstalleerd. Deze foto kan worden gebruikt indien Ørsted als bron wordt vermeld.
Martin Neubert, Executive Vice President en CEO van Ørsted Offshore: “Nederland is voor ons een belangrijke markt. Het heeft ambitieuze klimaatdoelstellingen voor zowel de energie- als de industriële sector. We hebben een sterk bod uitgebracht waarin we de risico’s in een hoge mate beperken. We prijzen de Nederlandse overheid voor het vasthouden aan de aanbestedingsdeadline en de doelstellingen voor hernieuwbare energie in een tijd van wereldwijde onzekerheid. We dringen er bij regeringen over de hele wereld op aan om de overgang van fossiele naar groene energie op volle snelheid voort te zetten. Daarmee bestrijden we klimaatverandering, investeren we duurzaam in economische groei en creëren we werkgelegenheid.”

Het bod van Ørsted bevat innovatieve technologieën die de steeds grotere hoeveelheden windenergie op zee in het Nederlandse energiesysteem helpen integreren. De Board of Directors van Ørsted heeft het definitieve investeringsbesluit voor het project al genomen.

Steven Engels, directeur Nederland van Ørsted: “De bouw van ons windpark op zee Borssele 1&2 verloopt tot nu toe zoals gepland. Borssele 1&2 wekt later dit jaar genoeg groene energie op om een miljoen Nederlandse huishoudens van elektriciteit te voorzien. Gisteren leverde de eerste turbine de eerste elektriciteit aan het Nederlandse elektriciteitsnet. Ørsted komt zijn beloftes na en staat voor zekerheid. Ørsted koppelt de ontwikkeling van grootschalige, kostenconcurrerende duurzame windenergie aan de ambitieuze agenda voor groene waterstof. We zijn daarmee een sterke partner voor de Nederlandse energietransitie.”

Marktleider wind op zee

Als marktleider heeft Ørsted bijna 30 jaar ervaring in wind op zee. Binnenkort installeert Ørsted windturbine nummer 1.500. Ørsted heeft circa 6.8GW wind op zee operationeel en nog eens 3.0GW in aanbouw. Daarnaast heeft Ørsted de rechten verworven voor circa 2,9 GW wind op zee in de VS in 2024, circa 1,1 GW in Duitsland in 2025 en circa 0,9 GW in Taiwan in 2025. Ørsted heeft de ambitie om in 2025 in totaal wereldwijd 15 GW windenergie op zee te hebben geïnstalleerd en in 2030 in totaal 30 GW hernieuwbare energie. We hebben onze CO2-uitstoot met 86% verminderd in vergelijking tot 2006. In 2025 zijn we CO2-neutraal in onze energieopwekking en activiteiten. We streven ook naar een volledig CO2-neutrale keten in 2040.

Media Relations NL

bregr@orsted.com

+31 6 44021771