Windpark Borssele 1&2 levert eerste elektriciteit

Windpark Borssele 1&2 van Ørsted heeft vandaag de eerste elektriciteit geleverd aan het Nederlandse elektriciteitsnet. De eerste turbine levert nu stroom.
Deze foto kan worden gebruikt indien Ørsted/Sky Pictures als bron wordt vermeld
Deze foto kan worden gebruikt indien Ørsted/Sky Pictures als bron wordt vermeld
Flemming Thomsen, programmadirecteur van Borssele 1&2: “Dit is een grote mijlpaal voor Borssele 1&2. Wij doen ons uiterste best om de bouw van het windpark door te laten gaan tijdens deze COVID-19 crisis. Daarbij staan de gezondheid en veiligheid van de aannemers en onze medewerkers op de eerste plaats. Vooralsnog lukt dit en ligt de bouw op schema. We werken goed samen met onze aannemers. Ook is er een constructieve samenwerking met nationale en lokale autoriteiten, die de benodigde gezondheids- en veiligheidsmaatregelen op een intelligente manier implementeren.”

Henrik Egholm, EPC directeur van Borssele 1&2: “De ontwerp- en constructieteams en onze aannemers hebben de afgelopen jaren veel energie gestoken in de ontwikkeling van Borssele 1&2 en blijven dat doen tot het windpark is opgeleverd. De 94 turbines van Borssele 1&2 leveren later dit jaar een hoeveelheid duurzame energie die gelijk is aan het jaarlijkse elektriciteitsgebruik van een miljoen Nederlandse huishoudens.”

Steven Engels, directeur Nederland van Ørsted: “In 2013 zijn we gestart met de voorbereidingen en plannen voor ons eerste Nederlandse windpark op zee. In 2016 wonnen we de aanbesteding voor Borssele 1&2 met een prijs van EUR 72,7 per MWh, wat een prijsdoorbraak voor de windindustrie als geheel was. Het is geweldig dat we nu daadwerkelijk onze eerste windenergie aan Nederland kunnen leveren.”

Windpark Borssele 1&2 bevindt zich 22 kilometer voor de kust van Zeeland en heeft waterdieptes van 14 tot 39,7 meter. De bouw van Borssele 1&2 is in januari 2020 gestart met de installatie van de eerste funderingen. In totaal komen er 94 Siemens Gamesa 8 MW windturbines. Borssele 1&2 is bij realisatie het grootste windpark op zee van Nederland.

Media Relations NL

bregr@orsted.com

+31 6 44021771