Bouw Borssele 1&2 in NOS Journaal en Nieuwsuur

De NOS heeft afgelopen weekend een reportage uitgezonden over de toekomst van windenergie op zee in Nederland. De omroep bracht daarvoor een bezoek aan ons windpark in aanbouw Borssele 1&2. Steven Engels (directeur Nederland) en Klaasjaap Buijs (constructiemanager Borssele 1&2) kwamen aan het woord in de reportage.
De bouw van windpark Borssele 1&2 verloopt voorspoedig. Ondanks de beperkingen door Corona ligt het project goed op koers. Inmiddels zijn 78 van de 94 funderingen geïnstalleerd, 50 van de 94 kabels en 15 van de 94 turbines.
 
Steven Engels pleitte bij de NOS voor de komst van een duurzaam tendersysteem voor wind op zee in Nederland. De onzekerheid over toekomstige elektriciteitsprijzen in subsidievrije tenders werkt immers kostenverhogend. Dat brengt de doelstellingen van het klimaatakkoord in gevaar. Ørsted wil dat er gecombineerde tenders voor windenergie op zee en groene waterstof komen. Op die manier wordt het minder risicovol om windparken op zee te bouwen.
 
Ørsted heeft wel een bod uitgebracht op het subsidievrije project Hollandse Kust Noord. Als wereldmarkleider heeft Ørsted de mogelijkheid het risicoprofiel van dat project te diversifiëren in haar huidige portefeuille van projecten. Er is door Ørsted al een definitieve investeringsbeslissing voor het project genomen. De fondsen zijn er, het beslissingsproces is doorlopen en ook alle contracten met onderaannemers zijn gesloten. En dus zal Ørsted – als het de tender wint – direct starten met de bouw van het windpark. In de toekomst is het echter onzeker hoeveel er door de sector in subsidievrije projecten wordt geïnvesteerd als het risicoprofiel van de tendersystematiek in Nederland fundamenteel verschilt van die in andere markten.
 
Lees hier het achtergrondartikel van de NOS  
 
Bekijk hier de reportage in het NOS Journaal
 
Video Journaal 
 
Bekijk hier de reportage in Nieuwsuur
 
Video Nieuwsuur

Media Relations NL

bregr@orsted.com

+31 6 44021771