Installatie van funderingen voor Borssele 1&2 succesvol afgerond door Ørsted en DEME Offshore

Windturbineontwikkelaar Ørsted en DEME Offshore hebben de installatie van de 94 funderingen voor Borssele 1&2 met succes afgerond. De installatie begon in januari van dit jaar. Ondanks COVID-19 werd de installatie tijdig voltooid.
Deze foto kan worden gebruikt indien DEME Offshore als bron wordt vermeld.
De funderingen werden geplaatst door DEME’s installatieschip ‘Innovation’. De Sif-site in Rotterdam werd gebruikt als laadlocatie voor de funderingen. De 94 monopalen zijn gefabriceerd door Sif en EEW SPC. De 94 transition pieces kwamen van Bladt en EEW OSB.

Jan Wind, Project Manager funderingen voor Borssele 1&2: “Het ontwerp-, fabricage- en installatieproces van de funderingen verliep vlot en de mijlpaal werd bereikt in samenwerking met ervaren leveranciers. We realiseerden dit als één team, binnen Ørsted en met onze leveranciers. Ik dank iedereen die heeft bijgedragen aan dit veilige en vlotte proces.”

Jan-Mark Van Mastwijk, Business Unit Director Renewables bij DEME Offshore: “Het is aangenaam werken voor Ørsted, een bedrijf dat gedreven wordt door dezelfde passie voor technische optimalisatie en baanbrekende technologie. Ondanks de uitdagingen door COVID-19 hebben we uitstekende prestaties neergezet met ons installatieschip ‘Innovation’, dat alle 94 funderingen in slechts vijf maanden tijd installeerde. We werkten ook nauw samen om de veiligheidsprocessen en -prestaties te blijven verbeteren, om te leren van elkaars sterke punten en een open dialoog te blijven voeren. In deze spirit werken we verder aan de installatie van de turbines.”

Klaasjaap Buijs, Construction Manager Borssele 1&2: “Zelfs met onze strikte COVID-19 maatregelen liggen we goed op schema met de bouw van het windpark. De laatste weken hadden we zelfs drie hefschepen, twee kabelinstallatieschepen, twee SOV’s, één bevoorradingsschip en 11 CTV’s ter plaatse. Ik heb nog nooit zo'n drukke site gezien. We hebben inmiddels 74 van de 94 kabels geïnstalleerd en 20 van de 94 turbines. Het windmolenpark zal tegen het einde van dit jaar klaar zijn. Borssele 1&2 levert dan een hoeveelheid groene elektriciteit die overeenkomt met het gebruik van een miljoen huishoudens.”
 

Media Relations NL

bregr@orsted.com

+31 6 44021771