Ørsted en Van Oord ronden installatie kabels Borssele 1&2 met succes af

Ørsted en Van Oord hebben met succes alle 94 elektriciteitskabels van windpark Borssele 1&2 geïnstalleerd. De elektriciteitskabels verbinden de turbines en het park met het platform op zee van netbeheerder TenneT. De installatie startte, eerder dan gepland, in februari van dit jaar.
Deze foto kan worden gebruikt indien Van Oord als bron wordt vermeld.
Deze foto kan worden gebruikt indien Van Oord als bron wordt vermeld.
De kabels zijn geïnstalleerd door Van Oord's installatieschip Nexus. Volgende maand verwachten Van Oord en Ørsted ook het begraven van de kabels af te ronden met trencher Dig-It van Van Oord. De 94 kabels zijn gefabriceerd door Nexans.

Kunuk Rosing, projectmanager voor de uitvoering van het elektrische project voor Borssele 1&2 van Ørsted: “Ondanks deze moeilijke tijden hebben we het kabelinstallatieproces zonder vertraging of aanzienlijke problemen afgerond. Dit is een belangrijke mijlpaal voor het Borssele 1&2 windpark, waarmee we aan het einde van het jaar genoeg elektriciteit leveren voor één miljoen huishoudens. Het bereiken van onze doelen was mogelijk dankzij een zeer goed presterend team van Van Oord en een goede samenwerking met Nexans en netwerkbeheerder TenneT.”

Arjan Dirkmaat, projectmanager Van Oord. “De installatie van de kabels verliep heel goed. Dankzij innovaties was het werk van een nog hogere kwaliteit. Daarmee hebben we een nieuwe standaard gezet voor de installatie van kabels. Ik ben trots op het projectteam, de scheepsbemanningen, leveranciers en onze riggers. Zij zijn de sleutel tot het succes. De installatie van de kabels voor Ørsted is eerder afgerond dan gepland.”

Klaasjaap Buijs, constructiemanager Borssele 1&2 van Ørsted: “We naderen nu de laatste fase van de installatie van Borssele 1&2. Zelfs met onze strenge COVID-19-maatregelen zijn we nog steeds goed op weg om de installatie voor het einde van het jaar af te ronden. De installatie van de kabels was een goed voorbeeld van onze uitstekende relatie met het naastgelegen windpark Borssele III&IV, dat door Blauwwind wordt ontwikkeld. Het komt niet vaak voor dat verschillende bedrijven kabelinstallatieschepen met succes voor meerdere projecten tegelijk gebruiken.”

Media Relations NL

bregr@orsted.com

+31 6 44021771