Turbine-installatie Borssele 1&2 afgerond

Ørsted, DEME Offshore en Siemens Gamesa hebben met succes de installatie voltooid van de 94 turbines van het windpark op zee Borssele 1&2.
Deze foto kan worden gebruikt als Ørsted/Sky Pictures als bron wordt vermeld.
Deze foto kan worden gebruikt als Ørsted/Sky Pictures als bron wordt vermeld.

De eerste turbine werd in april 2020 geïnstalleerd. Nog geen vijf maanden later werd de installatiefase van de turbines afgerond. Voor de installatie werden de zusterinstallatieschepen Sea Installer en Sea Challenger van DEME Offshore ingezet.

Het is de eerste keer dat offshore windturbines van Siemens Gamesa van 8 MW worden gebruikt voor een commercieel project. De 94 SG 8.0-167 DD-turbines hebben een tiphoogte van 200 meter en een rotordiameter van 167 meter. De turbines leveren genoeg stroom voor een miljoen Nederlandse huishoudens.

Ben Beardsmore-Rust, projectmanager van Ørsted voor de turbines: “Deze mijlpaal werd bereikt dankzij de samenwerking en inspanningen van talloze mensen van Ørsted, DEME, Siemens Gamesa en onze onderaannemers. Samen hebben we in deze moeilijke tijden de unieke uitdagingen overwonnen die de turbine-installatie met zich meebracht en hebben we een fantastisch resultaat neergezet. Ik bedank iedereen die zo hard gewerkt heeft om dit te realiseren. We kijken ernaar uit om de resterende werkzaamheden af te ronden en alle 94 turbines van Borssele 1&2 groene elektriciteit te laten opwekken voor zoveel mensen.”

Henrik Egholm, EPC-directeur van Borssele 1&2 voor Ørsted: “De bouw van ons windpark verliep goed. De installatie van de funderingen, kabels en turbines nam slechts negen maanden in beslag. We hebben het hele windpark van 752 MW kunnen bouwen tijdens een pandemie zonder dat er ook maar iemand besmet raakte en daar is iedereen heel trots op. Uiteraard hebben we gewerkt volgens de hoogste veiligheidsstandaard, zowel vanuit het Covid-19-perspectief als bouwkundig perspectief. Ik ben heel trots op wat we samen met onze leveranciers hebben bereikt.”

Michael Glavind, Business Unit Director van DEME Offshore: “We tonen opnieuw de voordelen van onze efficiënte oplossing met twee schepen voor de turbine-installatie. Door twee schepen in te zetten die zo sterk op elkaar lijken kunnen we onze klanten voordelen bieden op het vlak van voorbereiding, planning en versnelde uitvoering. We zijn trots op de bemanning van de Sea Challenger en de Sea Installer en op het projectteam om dit turbine-installatieproject af te ronden. Deze mijlpaal is nog opmerkelijker gezien de Covid-19-gerelateerde uitdagingen waarmee we te maken hadden.”

Gert Overgaard, Project Director bij Siemens Gamesa: “De installatie van de eerste offshore SG 8.0-167 DD-windturbines op Borssele 1&2 is een speciaal moment voor ons en al onze projectpartners. We zetten ons in om de offshore windindustrie te leiden op een veilige, innovatieve, betrouwbare en kostenefficiënte manier. Strikte Covid-19-protocollen hebben de gezondheid van onze collega’s en hun omgeving verzekerd. We kijken uit naar de volgende fase van het project en naar onze gezamenlijke toekomstige successen.”

Media Relations NL

bregr@orsted.com

+31 6 44021771