Ørsted opnieuw uitgeroepen tot meest duurzame energiebedrijf ter wereld

Corporate Knights heeft Ørsted voor de derde keer op een rij uitgeroepen tot het meest duurzame energiebedrijf ter wereld. Ook werd Ørsted erkend als het op een na meest duurzame bedrijf in alle sectoren in de Global 100-index 2021. Volgens Toby Heaps, CEO van Corporate Knights is Ørsted door de transitie van fosiel naar duurzaam ‘het meest inspirerende en meest duurzame energiebedrijf van de wereld.’

Ørsted’s nieuwe CEO Mads Nipper is blij met de hoge positie: "We zijn verheugd met onze aanhoudend hoge positie in de Global 100. Het is een weerspiegeling van zowel onze vastberadenheid om een duurzaam en winstgevend bedrijf te zijn, als van ons streven om een katalysator te zijn voor de wereldwijde groene energietransitie."

Documentaire over transformatie
Ørsted heeft een documentaire gemaakt over het hoe en waarom van de transitie van een bedrijf gebaseerd op fossiele brandstoffen naar een duurzaam energiebedrijf. De mini-documentaire bevat inzichten van onder meer de voormalige Ørsted CEO Henrik Poulsen, CFO Marianne Wiinholt en de CEO Offshore Wind, Martin Neubert.

Mads Nipper, CEO Ørsted: “De wereld moet de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 halveren. Aangezien bijna 75% van de wereldwijde CO2-uitstoot afkomstig is van het gebruik van energie, is een snelle, wereldwijde transitie naar hernieuwbare energiebronnen van cruciaal belang. Dit vereist dat zowel bedrijven als politici naar de toekomst durven te kijken en gewaagde beslissingen op korte termijn nemen die de uitbreiding van groene energie versnellen."

Ørsted is vandaag de dag een van de grootste ontwikkelaars van hernieuwbare energie ter wereld. Het bedrijf heeft zijn activiteiten in korte tijd omgevormd van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie en ligt op schema om in 2025 klimaatneutraal te zijn. Mads Nipper vindt dat de leidende positie van Ørsted betekent dat het bedrijf de verplichting heeft om te delen wat het heeft geleerd tijdens haar eigen transformatie om zo een snellere energietransitie in alle delen van de samenleving aan te moedigen.

"Elk bedrijf moet overgaan op een duurzaam bedrijfsmodel om bij te dragen aan de strijd tegen klimaatverandering - én om te blijven bestaan. De Ørsted transformatie is niet een ‘one size fits all’ proces en onze opgedane inzichten zijn mogelijk niet overal toepasbaar. Ik hoop dat we andere bedrijven kunnen inspireren sneller hun groene transformatie te starten door te delen hoe we tegelijkertijd konden presteren én veranderen.”

Ørsted leiders delen hun inzichten
In een nieuwe film over hoe Ørsted naar hernieuwbare energiebronnen bewoog, delen leiders en cruciale medewerkers van Ørsted de beslissingen en stappen die zijn genomen om het bedrijf fundamenteel te veranderen. Ze delen ook de gedachten achter de beslissingen en wat ze tijdens dat proces hebben geleerd over duurzame bedrijfsveranderingen.

De mini-documentaire bevat inzichten van onder meer de voormalige Ørsted CEO Henrik Poulsen, CFO Marianne Wiinholt en de CEO Offshore Wind, Martin Neubert.

Ook deelt Ørsted haar strategische benadering van werken aan duurzaamheid in het aankomende Sustainability Report 2020. Het doel is om andere organisaties die duurzaamheid een kernonderdeel van hun strategieën en bedrijfsvoering willen maken te ondersteunen. Het rapport is op 3 februari beschikbaar om te downloaden op orsted.com/sustainability.

Purpose en winst kunnen hand in de hand gaan
Ørsted's ambitieuze plan om haar opwekking van energie en lopende operaties CO2 arm te maken is in lijn met de wetenschappelijke inzichten in wat nodig is om de opwarming van de aarde onder de 1,5 °C te houden. Bovendien is Ørsted dan het eerste grote energiebedrijf ter wereld dat fossiele brandstoffen volledig achter zich laat en een netto-nuluitstoot bereikt. Tegelijkertijd biedt het bedrijf haar investeerders het beste rendement van de sector en is de marktwaarde meer dan verviervoudigd sinds de beursgang in 2016.

Ørsted’s vroege focus op hernieuwbare energie heeft bijgedragen aan de vorm van de huidige energiemarkt en de vraag naar groene energie op grote schaal. Door de kosten van offshore windparken te verlagen, is stroom uit offshore wind tegenwoordig in veel delen van de wereld goedkoper dan fossiele alternatieven. Hetzelfde geldt voor wind op land en zonne-energie. Dit is een doorbraak die de energietransitie versnelt en leidde al tot bloeiende groene energiemarkten in de VS, Azië en Europa.

Ørsted is uitgeroepen tot 's werelds meest duurzame energiebedrijf in de Global 100-index van 2019, 2020 en 2021. Het bedrijf was ook de nummer 1 van alle bedrijven in de wereldwijde ranglijst van 2020, wat tegelijkertijd de eerste keer was dat een energiebedrijf de algemene koppositie innam.

Lees hier meer over de groene transformatie van Ørsted  en lees hier meer over Ørsted’s duurzaamheidsdoelen en rankings 

Feiten over de 17e Global 100 en Ørsteds positie in de inde
x

  • Het in Toronto gevestigde Corporate Knights, een uitgeverij en onderzoeksbureau, analyseerde openbaar beschikbare gegevens over de financiële en duurzaamheidsindicatoren van ongeveer 8.000 bedrijven met een jaaromzet van meer dan 1 miljard dollar.
  • Volgens Corporate Knights wordt de hoge positie van Ørsted in de ranglijst van 2021 sterk beïnvloed door het aandeel van de omzet dat verdiend wordt met hernieuwbare energie. Tegelijkertijd namen de CO2 uitstoot en het watergebruik af doordat het bedrijf haar absolute CO2 uitstoot met 47% verminderde en het benodigde water met 16%.
  • Ørsted presteerde ook beter dan de energiesector wat betreft "schone CAPEX", aangezien het bedrijf uitsluitend in groene energie investeert. Het bedrijf presteerde ook goed wat andere indicatoren betreft, zoals het betaalde belastingtarief, genderdiversiteit van het bestuur en betaald ziekteverlof voor werknemers.
  • De jaarlijkse Global 100-index van 's werelds meest duurzame bedrijven is een gezaghebbende en alom gerespecteerde index van duurzaamheidsprestaties van bedrijven en wordt elk jaar bekendgemaakt langs de zijlijn van het World Economic Forum in Davos.
  • Corporate Knights zegt dat Global 100-bedrijven doorgaans langer blijven bestaan en hogere netto-investeringsrendementen op jaarbasis opleveren dan vergelijkbare bedrijven in de MSCI All Country World Index.
 

Media Relations NL

bregr@orsted.com

+31 6 44021771