Norges Bank Investment Management nieuwe partner Ørsted bij windpark Borssele 1&2

Ørsted heeft vandaag een overeenkomst getekend met Norges Bank Investment Management (NBIM) voor de verkoop van een 50% belang in windpark op zee Borssele 1&2. Het windpark heeft een capaciteit van 752 MW en genereert een hoeveelheid duurzame energie die overeenkomt met het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van een miljoen Nederlandse huishoudens. Borssele 1&2 is in het vierde kwartaal van 2020 in gebruik genomen.
De totale waarde van de transactie bedraagt ongeveer EUR 1,375 miljard (ongeveer DKK 10,2 miljard). Dat bedrag wordt betaald zodra de transactie definitief is, na goedkeuring door de autoriteiten. Naar verwachting gebeurt dit rond de zomer van dit jaar. Ørsted blijft verantwoordelijk voor de operatie en het onderhoud van het windpark vanuit de onderhoudslocatie in Vlissingen. Daarnaast levert Ørsted balanceringsdiensten aan NBIM en zorgt het voor de levering en de verkoop van de stroom.

Deze overeenkomst is de eerste investering van NBIM in duurzame energieinfrastructuur.

Martin Neubert, Chief Commercial Officer en Deputy Group CEO van Ørsted: “Als een van 's werelds grootste institutionele beleggers maakt NBIM het verschil met duurzame investeringen. We zijn verheugd NBIM te mogen verwelkomen als partner van Borssele 1&2, dat een belangrijke bijdrage levert aan de Nederlandse energietransitie. We dragen graag bij aan NBIM’s strategie om te investeren in duurzame energieinfrastructuur."

Mie Holstad, Chief Real Assets Officer van NBIM: “We zijn zeer verheugd partner te worden bij windpark Borssele 1&2 van Ørsted, de marktleider windenergie op zee. Dit is onze eerste investering in een niet-beursgenoteerd duurzaam energieproject. We zien ernaar uit om samen met Ørsted te werken aan het leveren van groene energie voor Nederlandse huishoudens.”

Steven Engels, General Manager Ørsted Benelux: “Ik kijk ernaar uit om samen met NBIM de Nederlandse stroomvoorziening te verduurzamen. Borssele 1&2 heeft het ambitieuze programma voor wind op zee in Nederland op gang gebracht en helpt Nederland de CO2-reductiedoelstellingen voor 2030 te behalen. Ook leveren we met het windpark een bijdrage aan de lokale economie, werkgelegenheid en talentontwikkeling. De Nederlandse markt en de regio Zeeland zijn belangrijk voor Ørsted. We zijn vastberaden onze bijdrage aan de Nederlandse energietransitie voort te zetten en in de komende jaren uit te bouwen.

De overeenkomst met NBIM is onder voorbehoud van alle wettelijke goedkeuringen.

De in deze aankondiging verstrekte informatie verandert niets aan de eerdere financiële leidraad van Ørsted voor het boekjaar 2021 van een EBITDA exclusief nieuwe partnerschapsovereenkomsten van 15-16 miljard DKK of het aangekondigde verwachte investeringsniveau voor 2021. Naast bovenstaande zal het EBITDA-effect in 2021 van het partnerschap voor Borssele 1&2 naar verwachting circa DKK 5 miljard bedragen.


Feiten over Borssele 1&2


• Het grootste operationele windpark op zee van Nederland – en het op één na grootste operationele windpark op zee ter wereld – met een geïnstalleerd vermogen van 752 MW.
• Gelegen op 23 kilometer uit de kust van de Provincie Zeeland, met waterdiepten variërend van 14 tot 36 meter.
• De 94 Siemens Gamesa 8 MW offshore windturbines van Borssele 1&2 wekken een hoeveelheid duurzame energie op die gelijk staat aan het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van een miljoen Nederlandse huishoudens.
• Volledig in gebruik genomen in het vierde kwartaal van 2020.
Over Ørsted
Ørsted staat voor een wereld die volledig draait op groene energie. Ørsted ontwikkelt, bouwt en opereert offshore en onshore windparken, zonneparken, energieopslag-faciliteiten en bio-energiecentrales en levert energieproducten aan haar klanten. Ørsted is uitgeroepen tot 's werelds meest duurzame energiebedrijf in de Corporate Knights' 2021 Global 100 index van de meest duurzame bedrijven en wordt op de CDP Climate Change A List erkend als wereldleider op het gebied van klimaatactie. Het hoofdkantoor van Ørsted is gevestigd in Denemarken en heeft 6.179 mensen in dienst. De aandelen van Ørsted zijn genoteerd aan de Nasdaq Copenhagen (Orsted). In 2020 bedroeg de omzet van de groep 52,6 miljard DKK (EUR 7,1 miljard).

Over NBIM
Norges Bank Investment Management is de asset management divisie van Norges Bank, de centrale bank van Noorwegen. Deze divisie beheert het Government Pension Fund Global. Het doel hiervan is om financiële welvaart te creëren voor toekomstige generaties in Noorwegen. Norges Bank Investment Management heeft als doel om binnen het mandaat van het Noorse Ministerie van Financiën het hoogst mogelijke lange termijnrendement te realiseren. Het fonds heeft wereldwijd in totaal voor 10,914 miljard NOK (EUR 1.042 miljard) geïnvesteerd. NBIM had per 1 januari 2020 het mandaat gekregen om te investeren in niet-beursgenoteerde duurzame energie-infrastructuur.