Officiële opening windpark Borssele 1&2 van Ørsted

1 jaar Borssele 1&2 & Future of Green Energy event in Vlissingen

Vandaag, 6 september 2021, vindt de officiële opening plaats van windpark Borssele 1&2 van Ørsted. Het windpark is al operationeel sinds het laatste kwartaal van 2020. Tijdens de opening, die vanwege COVID-19 een aantal keren is uitgesteld, wordt ook de eerste verjaardag van het windpark gevierd. Ook de toekomst van groene energie krijgt prominente aandacht tijdens het evenement.

Borssele 1&2, het eerste windpark van Ørsted in Nederland, heeft een capaciteit van 752MW. Daarmee is het windpark op zee het grootste operationele windpark op zee in Nederland en het op een na grootste wereldwijd.

Mads Nipper, CEO van Ørsted: 

“Borssele 1&2 was een belangrijke mijlpaal voor de groene energietransitie en voor Ørsted. We leveren graag een significante bijdrage aan de Nederlandse transitie van fossiel naar groen. Borssele 1&2 is daarin een belangrijkste eerste stap. Nederland is een strategische markt voor ons vanwege de ambitieuze doelen voor offshore windenergie en waterstof. Met concreet beleid om de ambitieuze doelen te realiseren kan Nederland tot de koplopers in de groene energietransitie gaan behoren en wij zijn vastbesloten om daaraan bij te blijven dragen.”

In 1991 heeft Ørsted in Denmark het eerste windpark op zee ter wereld gebouwd. Sindsdien heeft Ørsted meer dan 25 windparken op zee ontwikkeld en geëxploiteerd in Europa, Azië en Noord-Amerika. De 25e turbine van Borssele 1&2 was de 1.500e turbine van Ørsted.  

Staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius van Economische Zaken en Klimaat

“Borssele 1&2 was het eerste grootschalige windpark in Nederland. Ik ben zeer verheugd om te zien dat het windpark inmiddels al een jaar operationeel is en schone energie levert voor een miljoen huishoudens in Nederland. Windenergie op zee speelt nu een cruciale rol in het behalen van onze klimaatdoelstellingen en ik nodig Ørsted uit om een rol te blijven spelen in het realiseren van de energietransitie.”

Steven Engels, General Manager Benelux van Ørsted:

“Ons winnende bid in 2016 van 72.7 EUR per MWh zorgde voor een prijsdoorbraak. Daarna hebben we gedaan wat we hebben beloofd. Op tijd en binnen budget. Door extra veiligheidsmaatregelen op zee en op land waren we in staat om de bouw tijdens een wereldwijde pandemie voort te zetten en dit grootschalige groene energieproject af te ronden. Met Norges Bank Investment Management hebben we inmiddels ook een zeer professionele partner verwelkomd als mede-eigenaar van het windpark. Na het bereiken van deze grote mijlpalen kijken we uit naar het continueren van onze rol als betrouwbare partner voor de Nederlandse energietransitie.”

Kernfeiten Borssele 1 & 2


Eigenaar: Ørsted & NBIM
Totale capaciteit: 752MW
Windturbines, Siemens Gamesa: 8MW 
Oppervlakte windpark: 112km2
Aantal turbines: 94
Funderingen: Monopiles
Netwerk op land en op zee: TSO TenneT
Operationeel: 4e kwartaal 2020
Waterdiepte: 14-36m
Afstand vanaf de kust, vanaf Westkapelle:
23km
Onderhoudslocatie:
Vlissingen
Jaarlijkse elektriciteitsproductie komt overeen met het gebruik van: 1 miljoen huishoudens
Belangrijkste leveranciers: Siemens Gamesa, Sif, Bladt, EEW SPC, EEW OSB, Nexans
Installatie: DEME Offshore, Van Oord

Het evenement van vandaag
Het evenement One Year Borssele 1&2 & Future of Green Energy vindt plaats in Vlissingen. Hier heeft Ørsted ook de onderhoudslocatie voor het windpark gevestigd.

Informatie en programma opening

 • Datum: 6 september 2021
 • Locatie, Sluiskade, Vlissingen
 • Tijd: 14:15 - 16:30 (CEST)
 • Deel 1: symbolische opening Borssele 1&2, deel 2: the Future of Green Energy
 • Het evenement kan live gevolgd worden via: www.inaugurationborssele.com
 • Sprekers:

  - Han Polman, Commissaris van de Koning van Zeeland, 
  - Sandor Gaastra, Directeur-Generaal van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat,
  - Mads Nipper, CEO van Ørsted, 
  - Rasmus Errboe, SVP en Head of Continental Europe van Ørsted,
  - Steven Engels, General Manager Benelux van Ørsted, 
  - Anton van Beek, CEO van Dow Benelux en voorzitter van Smart Delta Resources.

Ørsted staat voor een wereld die volledig draait op groene energie. Ørsted ontwikkelt, bouwt en exploiteert offshore en onshore windparken, zonneparken, energieopslagfaciliteiten en bio-energiecentrales en levert energieproducten aan haar klanten. Ørsted is 's werelds meest duurzame energiebedrijf in de Corporate Knights' 2021-index van de 100 meest duurzame bedrijven ter wereld en staat op de CDP Climate Change A List als wereldleider op het gebied van klimaatactie. Ørsted heeft zijn hoofdkantoor in Denemarken en heeft 6.311 mensen in dienst. De aandelen van Ørsted zijn genoteerd aan Nasdaq Copenhagen (Orsted). In 2020 bedroeg de omzet van de groep DKK 52,6 miljard (7,1 miljard EUR). Ga voor meer informatie over Ørsted naar orsted.com of volg ons op Facebook, LinkedIn, Instagram en Twitter.


Neem voor meer informatie contact op met:

Media Relations NL

bregr@orsted.com

+31 6 44021771

Media Relations Group

Tom-Lehn Christiansen,

+45 99 55 60 17