Ørsted komt uit de bus als 's werelds meest duurzame energiebedrijf en publiceert handboek voor klimaatleiderschap

Ørsted is vandaag voor het vierde jaar op rij uitgeroepen tot 's werelds meest duurzame energiebedrijf en staat daarmee bovenaan de Global 100-index van Corporate Knights voor 2022. Vanuit de frontlinie in het gevecht tegen klimaatverandering beantwoordt Ørsted een cruciale vraag voor overheden en bedrijven in een nieuw handboek: hoe ga je over op actie in een cruciaal jaar voor het klimaat.
Ørsted komt uit de bus als 's werelds meest duurzame energiebedrijf in Corporate Knight's 2022 Global 100 index van 's werelds meest duurzame bedrijven. Het energiebedrijf heeft sneller de transitie ingezet van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen dan enig ander groot energiebedrijf en is daarmee de wereldleider in offshore wind en een betrouwbare partner geworden voor overheden en bedrijven die echt actie willen ondernemen op het gebied van klimaat.

In een jaar waarin overheden hun COP26-toezeggingen opnieuw onder de loep moeten nemen en waarin investeerders en consumenten meer klimaatactie van bedrijven zullen eisen, publiceert Ørsted het handboek klimaatleiderschap 'Op weg naar 1,5 °C – Hoe overheden en bedrijven de ontkoling kunnen versnellen'. In het boek, wijst Ørsted op belangrijke acties die overheden en bedrijven nu kunnen en moeten ondernemen.

Mark Nipper, Groepvoorzitter en CEO van Ørsted:

“Eigenlijk is het beperken van de wereldwijde temperatuurstijging tot 1.5°C noch een technologische noch een economische uitdaging. Het is een kwestie van leiderschap, en we hebben geen maand, week of dag meer te verliezen. Het afgelopen jaar heeft er een duidelijke hausse plaatsgevonden in de klimaatambities van overheden en bedrijven, maar in 2022 zullen al deze partijen over moeten gaan op actie.”

Hij vervolgt: “Energie is nog steeds de bron meer dan 70% van de wereldwijde uitstoot, en als we niet nú iets doen, zullen we er niet in slagen om emissies tegen 2030 te halveren en gaat onze kans op een toekomst van 1,5°C verloren. Als koploper op het gebied van groene energie weten we heel goed wat de ontkoling van energie in de weg staat en hoe we progressie kunnen boeken. En we willen graag onze inzichten delen over hoe we wereldwijd kun schakelen en versnellen.”

In het nieuwe handboek voor klimaatleiderschap wijst Ørsted op urgente vraagstukken die leiders in de publieke en private sector nu moeten oplossen. Overheden moeten vooral hogere doelstellingen formuleren voor duurzame energie en snellere, meer voorspelbare instemmingsprocessen opzetten, waarmee duurzame energie sneller kan worden uitgerold en biodiversiteit wordt bevorderd. De private sector kan vooral op wetenschap gebaseerde doelstellingen formuleren om CO2-neutraal te worden en ernaar streven ten minste 90% van de uitstoot te verminderen voor koolstofcompensatie.

Vier jaar op rij het meest duurzame energiebedrijf

Ørsted is al vier jaar op rij het best presterende energiebedrijf in de Global 100 corporate sustainability index van Corporate Knight en staat zelfs bovenaan de ranglijst in verschillende sectoren. Mads Nipper:

“Ik vind het geweldig dat Ørsted opnieuw is uitgeroepen tot 's werelds meest duurzame energiebedrijf en zelfs wordt erkend als een van de meest duurzame bedrijven in verschillende sectoren. We hebben ons bedrijf volledig getransformeerd en ik geloof echt dat duurzaamheid over een paar jaar een fundamenteel

uitgangspunt van alle bedrijven zal zijn. Een benchmark zoals de Corporate Knights' Global 100 speelt een belangrijke rol bij het stimuleren van duurzaamheid door een race naar de top te creëren.”

Ørsted ambieert een wereld die volledig draait op groene energie en gelooft dat de duurzaamheidstransitie, mits deze goed wordt aangepakt, niet alleen kan leiden tot decarbonisatie maar ook economische groei kan aanjagen, lokale gemeenschappen nieuw leven in kan blazen en een positieve bijdrage kan leveren aan de biodiversiteit. Ørsted wordt door CDP erkend als wereldleider op het gebied van klimaatverandering en werd in oktober 2021 door SBTi gevalideerd als het eerste en nog steeds enige energiebedrijf ter wereld met een wetenschappelijk onderbouwde doelstelling om CO2-neutraal te worden.

Over de Global 100 index

De Corporate Knights Global 100 index is een jaarlijkse ranglijst van 's werelds 100 meest duurzame bedrijven. Deze bedrijven vertegenwoordigen de top 1 % ter wereld op het gebied van duurzaamheid. De ranglijst is sectoroverschrijdend en bevat bedrijven in de industriële, financiële, IT-, consumenten- en gezondheidszorgsector.

Om de ranglijst van 2022 samen te stellen, heeft Corporate Knights 6.914 bedrijven geanalyseerd met meer dan USD 1 miljard aan inkomsten en deze vergeleken met wereldwijde branchegenoten op een reeks van maximaal 24 kwantitatieve KPI's.

Ørsted is in 2022 voor de vierde keer 's werelds meest duurzame energiebedrijf op de Global 100-index en staat zelfs op de zevende plaats in het algemene klassement. Zo blijft Ørsted dit jaar weer aan de absolute top met betrekking tot duurzaamheid.

De volledige methodologie voor de index van 2022 vindt u hier.

Mediakit

Video waarin Ørsted CEO Mads Nipper uitlegt waarom we NU actie moeten ondernemen.

Over Ørsted

Ørsted zet zich in voor een wereld die volledig draait op groene energie. Ørsted ontwikkelt, bouwt en exploiteert offshore en onshore windparken, zonneparken, energieopslagfaciliteiten en bio-energiecentrales en levert energieproducten aan haar klanten. Ørsted is het enige energiebedrijf ter wereld met een op wetenschap gebaseerde doelstelling om CO2-neutraal te worden die is gevalideerd door het Science Based Targets-initiatief. Ørsted staat bovenaan de 2022 index van de Global 100 meest duurzame energiebedrijven ter wereld en wordt op de CDP Climate Change A List erkend als een wereldleider op het gebied van klimaatactie. Ørsted is gevestigd in Denemarken en heeft 6.672 werknemers. De aandelen van Ørsted zijn genoteerd aan Nasdaq Copenhagen (Orsted). In 2020 bedroeg de omzet van de groep 52,6 miljard DKK (EUR 7,1 miljard).

Media Relations NL

bregr@orsted.com

+31 6 44021771