Ørsted en TotalEnergies doen samen mee aan aanbesteding offshore windpark Hollandse Kust West

Ørsted en TotalEnergies bundelen hun krachten bij de aanbesteding voor de offshore windparken Hollandse Kust West (kavel VI en kavel VII). Beide bedrijven doen voorstellen om een netto-positieve impact voor biodiversiteit en het Nederlandse energiesysteem te realiseren. De offshore windparken komen circa 53 km uit de Nederlandse kust te liggen en krijgen een gezamenlijk vermogen van ongeveer 1,5 GW.

Ørsted en TotalEnergies zullen als wereldleiders op het gebied van offshore wind en hernieuwbare energie bijdragen aan de Nederlandse doelstelling om in 2050 meer dan 70 GW offshore windcapaciteit gerealiseerd te hebben voor elektriciteits- en waterstofproductie.

Als ’s werelds grootste ontwikkelaar van offshore windparken heeft Ørsted toonaangevende ervaring in het ontwikkelen en bouwen van offshore windparken op de meest duurzame en milieuvriendelijke manier. Ørsted streeft naar een netto positieve impact op de biodiversiteit in 2030. Bovendien heeft Ørsted wereldwijde ervaring in het leveren van grootschalige groene energie aan de maatschappij en industrie. De succesvolle realisatie - op tijd en binnen budget tijdens een pandemie - van windpark Borssele 1&2 toont aan dat Ørsted een betrouwbare partner is voor de groene transitie van Nederland.

TotalEnergies zet zijn bewezen expertise in offshore-activiteiten en zijn unieke positie als geïntegreerd energiebedrijf in Nederland in. Dat doet het met een ambitieus investeringsprogramma voor groene energie en waterstofproductie, dat CO2-uitstoot vermindert en zorgt voor stabiliteit voor het elektriciteitsnet. Hiermee kan het de succesvolle integratie van nieuwe hernieuwbare energiebronnen in het Nederlandse elektriciteitssysteem garanderen en zo de stabiliteit waarborgen.

Rasmus Errboe, Head of Region Continental Europe bij Ørsted, zegt: “We zijn erg blij met onze samenwerking met TotalEnergies bij deze Nederlandse aanbestedingen. Met onze gezamenlijke biedingen willen we ervoor zorgen dat Nederland de uitbouw van wind op zee richting 2030 en daarna kan versnellen, op een state-of-the-art milieuvriendelijke manier en als onderdeel van een geïntegreerd energiesysteem. Ørsted kijkt ernaar uit om een belangrijke bijdrage te leveren aan de energietransitie in Nederland, samen met TotalEnergies.”

Olivier Terneaud, VP Offshore Wind bij TotalEnergies, zegt: “De energietransitie brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, zowel wat betreft de impact op het milieu als de integratie van groene energie in het elektriciteitssysteem. Juist om deze uitdagingen aan te gaan, nemen we deel aan deze aanbestedingen, samen met Ørsted, en in lijn met onze ambitie om de energietransitie in Nederland te ondersteunen. Daarbij putten we uit meer dan een halve eeuw Nederlandse offshore operationele ervaring en zijn we een betrouwbare en geïntegreerde energiepartner. Als wereldwijd multi-energiebedrijf dat duurzame ontwikkeling centraal stelt in zijn strategie, realiseren we graag deze innovatieve projecten.”

Het bod voor kavel  VI verandert de manier waarop windparken zich verhouden tot ecologie. In het bod zijn nieuwe maatregelen, een ongeëvenaard monitoringsprogramma en een sterke samenwerking met kennisinstituten, universiteiten en milieuorganisaties opgenomen. Hierdoor kan de juiste kennis worden opgebouwd en kunnen nieuwe technologieën worden uitgerold die nodig zijn om windparken vanaf nu de natuur te laten versterken.

Zeeland is het grootste waterstofcluster van Nederland. Met 600 MW elektrolysecapaciteit wordt in 2027 het grootste groene waterstofcluster ter wereld mogelijk gemaakt, aangedreven door windpark Hollandse Kust West. Aangevuld met onder meer elektrisch vervoer, opslag en directe elektrificatie van de industrie kan maximale systeemintegratie bereikt worden.

Ørsted en TotalEnergies werken in deze aanbestedingen samen met grote, ervaren en innovatieve bedrijven en organisaties, zowel internationaal als nationaal.

De winnaars van de aanbestedingen worden naar verwachting in de herfst bekendgemaakt door de Nederlandse overheid.

Media Relations NL

bregr@orsted.com

+31 6 44021771