Samenwerking Rockstart en Ørsted voor startups hernieuwbare energie

Ørsted creëert nieuwe Innovation Hub in Nederland.

Rockstart, wereldwijde investeerder in startups, en duurzaam energiebedrijf Ørsted, gaan samen startups met innovatieve initiatieven op het gebied van duurzame energie ondersteunen. De twee bedrijven zullen innovatieve startups identificeren en helpen om hun technologie in de praktijk te testen, zodat er sneller een schaalvergroting kan komen. Rockstart en Ørsted lanceren een accelerator programma gericht op de integratie van energiesystemen als onderdeel van Ørsted’s nieuwe Innovation Hub in Nederland. De Innovation Hub en een toegewijd Ventures en Open Innovation-team zullen het regionale innovatie-ecosysteem verbinden met de toonaangevende expertise en middelen van Ørsted.

Rockstart heeft sinds 2014 een sterk trackrecord in de energiesector en heeft sinds de lancering in oktober 2020 van het Rockstart Energy Fund geïnvesteerd in 19 startups uit zeven Europese landen. Ørsted ontwikkelt, bouwt en exploiteert offshore en onshore windparken, zonneparken, energieopslagfaciliteiten, faciliteiten voor hernieuwbare waterstof en groene brandstoffen, en bio-energiecentrales. In Nederland heeft Ørsted het offshore windpark Borssele 1&2 gebouwd.

In een reactie op de samenwerking verklaart Rune Theill, CEO en medeoprichter van Rockstart: “Ørsted is een leider in de duurzame energietransitie. Deze transitie is dringend nodig, zowel vanuit klimaat- als veiligheidsperspectief. We zijn trots om met hen samen te werken. Door samen te werken met Ørsted willen we meer doelgerichte oprichters en initiatieven in staat stellen duurzame energieoplossingen te ontwikkelen en een duurzaam en veerkrachtig energiesysteem op te bouwen. We geloven dat deze samenwerking en dit programma een geweldige kans is voor oprichters van energie-startups om hun oplossingen te versnellen door ze te laten testen en klaar te maken voor commercieel gebruik.”

Rasmus Errboe, SVP, Head of Continental Europe, Ørsted: “Innovatie is cruciaal in de energietransitie. Het is de sleutel geweest tot het succes van de offshore windindustrie in Europa. We zijn ervan overtuigd dat we samen met Rockstart veelbelovende initiatieven op het gebied van systeemintegratie met succes kunnen ondersteunen. We staan voor grote uitdagingen in de transitie naar een Nederland dat volledig draait op groene stroom. Denk aan oplossingen voor elektriciteitsoverschotten en -tekorten, netwerkinstabiliteit en knelpunten. We kijken ernaar uit om Nederland verder te helpen bij het behalen van alle klimaatdoelstellingen met onze nieuwe Innovation Hub, vooral voor kansrijke bedrijven en initiatieven.”

Rockstart heeft sinds de oprichting in 2011 meer dan 30 programma's uitgevoerd voor startups die innoveren op het gebied van technologie, energie en agrifood. Rockstart heeft een internationaal netwerk van investeerders, mentoren, experts en zakelijke partners om meer dan 260 ondernemingen te ondersteunen, die meer dan € 150 miljoen aan financiering hebben ontvangen.

Media Relations NL

bregr@orsted.com

+31 6 44021771