Ørsted Propel selecteert eerste startups

Rockstart en Ørsted hebben de eerste acht startups voor het Ørsted Propel acceleratieprogramma geselecteerd. In dit programma worden kansrijke startups en initiatieven ondersteund die aan de slag gaan met het energiesysteem van de toekomst.

Het Ørsted Propel programma is in 2022 door Ørsted en Rockstart gezamenlijk gelanceerd als onderdeel van de nieuwe Nederlandse Innovatie Hub voor duurzame energie. Door innovaties te ondersteunen en technologieën te testen wil Ørsted bijdragen aan een Nederland dat volledig draait op groene energie. 

De acht startups zijn uit 150 inzendingen geselecteerd, afkomstig uit meer dan 30 landen en bieden een breed scala aan energieoplossingen. Van de geselecteerde startups gaan Cactos, Geyser Batteries, phelas, suena en RFC Power over oplossingen om energieopslag te optimaliseren. Think RE richt zich op oplossingen voor decarbonisatie, terwijl Ocean Swell Energy schepen hergebruikt om golfenergie op te wekken. Real Carbon Tech biedt C02-conversie voor onder meer industriële locaties. Het open innovatieprogramma duurt vier maanden, ondersteunt de groei van de geselecteerde startups door middel van proefprojecten, financieringsmogelijkheden en wellicht lang termijn overeenkomsten. Het programma begint in februari 2023.

“Het Ørsted Propel-programma is een uniek programma waarin we het potentieel van startups en de ervaring van Ørsted op het gebied van duurzame energie combineren. Samen met dit soort startups werken we aan een meer geïntegreerd energiesysteem. Door het ondersteunen van innovaties en testen van technologieën wil Ørsted bijdragen aan een wereld die volledig draait op groene energie. Ik wil de acht deelnemers van harte feliciteren en kijk uit naar onze toekomstige samenwerking" - Ruben Dijkstra, Managing Director Ørsted Benelux

Rune Theill, CEO en medeoprichter van Rockstart, geeft een toelichting op de selectie: "Rockstart is verheugd om de eerste acht startups te verwelkomen die zijn geselecteerd om deel te nemen aan Ørsted Propel. De innovatieve oplossingen hebben het potentieel om ons energiesysteem aanzienlijk te optimaliseren in een tijd waarin kosten en toegang tot hernieuwbare energie kritische factoren zijn vanuit geopolitiek en macro-economisch perspectief. Wij zijn er trots op om met Ørsted samen te werken aan een groener en duurzamer energiesysteem."

De visie van Ørsted is een wereld die volledig op groene energie draait. Ørsted ontwikkelt, bouwt en exploiteert offshore en onshore windparken, zonneparken, energieopslagfaciliteiten, hernieuwbare waterstof, faciliteiten voor groene brandstoffen en bio-energiecentrales. In Nederland heeft Ørsted het offshore windpark Borssele 1&2 gebouwd en geëxploiteerd.

Rockstart, een wereldwijde venture capital accelerator, is sinds 2014 actief de energiesector. Rockstart heeft het Rockstart Energy fonds opgericht waaruit het in 21 startups uit zeven Europese landen heeft geïnvesteerd sinds de lancering in oktober 2020. Rockstart heeft sinds zijn oprichting in 2012 meer dan 35 programma's uitgevoerd voor startups die innoveren in tech, energie en agrifood. Rockstart heeft een internationaal netwerk van investeerders, mentoren, deskundigen en bedrijfspartners ingezet om meer dan 300 startups te ondersteunen die meer dan 200 miljoen euro aan financiering hebben opgehaald.

 

Meer informatie over de startups

Cactos
Cactos baant de weg voor meer energieonafhankelijkheid. Door batterijen van elektrische voertuigen (EV) te upcyclen, biedt de startup een slim energieopslagsysteem voor de commerciële en industriële sector. Ze streven ernaar de norm te stellen, kritieke energievoorziening lokaal veilig te stellen en tegelijkertijd het gebruik van hernieuwbare energie wereldwijd te stroomlijnen.

Geyser Batteries
Geyser Batteries gelooft dat de toekomst elektrisch is. Het team ontwikkeld voor de volledige levenscyclus van duurzame oplossingen en produceert veilige, high-cycling, kosteneffectieve power batterijen met minimale uitstoot van broeikasgassen.

Ocean Swell Energy
Ocean Swell Energy hergebruikt drijvende schepen om golfenergie op te wekken die kunnen worden gekoppeld aan offshore windparken. Ocean Swell Energy gebruikt deze schepen om hernieuwbare elektriciteit op te wekken voor directe stroomtoepassingen, lokale netstroom en P2X-ondernemingen.

phelas
phelas zorgt ervoor dat zonne- en windenergie altijd beschikbaar is, ongeacht het weer. Aurora, hun innovatieve oplossing voor grootschalige energieopslag, maakt gebruik van een thermodynamisch proces om energie in vloeibare lucht op te slaan en biedt een weg naar een wereldwijde 24/7 hernieuwbare energievoorziening.

Real Carbon Tech
Real Carbon Tech biedt hoogwaardige C02-conversie voor industriële locaties. Hun baanbrekende oplossing biedt een snellere en goedkopere manier om CO2 en waterstof om te zetten in verkoopbare producten op basis van methanol.

RFC Power
RFC Power is op een missie: de goedkoopste vorm van langdurige energieopslag ontwikkelen om de overgang naar 100% hernieuwbare energie mogelijk te maken. Met behulp van een gepatenteerde hybride flowbatterij op basis van mangaan en schone groene waterstof ontwikkelt RFC Power langdurige energieopslag met een hoge efficiëntie, een lange levenscyclus en lage investeringskosten.

suena
suena's software "suena Autopilot" maakt de innovatieve near-real-time operationele optimalisatie van energieopslagsystemen mogelijk en bevordert de handel in energieopslag door automatische communicatie met zowel de energiecentrales als de elektriciteitshandel.

Think RE
Het platform van Think Re, RE WAVE, overbrugt de kloof tussen aanbieder en afnemer, door decarbonisatiestrategieën te concretiseren, directe toegang te geven tot energieverkopers en PPA’s te onderhandelen voor haar klanten.

Media Relations NL

bregr@orsted.com

+31 6 44021771