Samenwerking Ørsted en vier startups voor energieopslag

Coöperatie komt voort uit succesvolle eerste Nederlandse startup programma

Ørsted gaat met vier startups uit het Nederlandse Ørsted Propel programma een verdere samenwerking aan. Het gaat om vier innovaties op het gebied van energieopslag. Door deze innovaties verder te ondersteunen en technologieën te testen wil Ørsted bijdragen aan een Nederland dat volledig draait op groene energie. 

Ørsted Propel is eind 2022 door Ørsted en Rockstart gelanceerd als onderdeel van de nieuwe Nederlandse Innovatie Hub voor duurzame energie. Begin dit jaar zijn uit meer dan honderdvijftig aanvragen acht startups geselecteerd om deel te nemen aan dit unieke open innovatieprogramma. Inmiddels hebben zij het programma succesvol doorlopen.

Ørsted, wereldwijd marktleider op het gebied van windenergie op zee, blijft met vier startups samenwerken: phelas, RFC Power, suena en Geyser Batteries. Het doel is om hen ondersteuning te bieden bij de marktintroductie van hun oplossingen voor energieopslag. Daarbij wordt vooral gekeken naar de mogelijkheid om technologische en commerciële risico’s te reduceren om zo de toepassing op grotere schaal te versnellen. De vier partijen kunnen allen op hun eigen wijze bijdragen aan een betere integratie van duurzame energie in het Nederlandse energiesysteem:

  • phelas zorgt ervoor dat zonne- en windenergie altijd beschikbaar is, ongeacht het weer. Aurora, hun innovatieve oplossing voor grootschalige energieopslag, maakt gebruik van een thermodynamisch proces om energie in vloeibare lucht op te slaan. Gezamenlijk wordt de haalbaarheid van een toepassing op commerciële schaal onderzocht.
  • RFC Power wil de goedkoopste vorm van langdurige energieopslag ontwikkelen om de overgang naar 100% hernieuwbare energie mogelijk te maken. Met behulp van een gepatenteerde hybride flowbatterij op basis van mangaan en schone groene waterstof ontwikkelt RFC Power langdurige energieopslag met een hoge efficiëntie, een lange levenscyclus en lage investeringskosten. In de komende periode wordt een proef opgezet met containers om de implementatie te testen.
  • suena's software "suena Autopilot" maakt de innovatieve near-real-time operationele optimalisatie van energieopslagsystemen mogelijk. Ook bevordert deze oplossing de handel in energieopslag door automatische communicatie met zowel de energiecentrales als de elektriciteitshandel. Het idee is om deze oplossing toe te passen bij de batterijopslag van Ørsted.
  • Geyser Batteries gelooft dat de toekomst elektrisch is. Het team produceert veilige, high-cycling, kosteneffectieve power batterijen met minimale uitstoot van broeikasgassen. Samen met Ørsted worden er verschillende gebruikssituaties getest. 

Over Ørsted
Ørsted ontwikkelt, bouwt en exploiteert offshore en onshore windparken, zonneparken, energieopslagfaciliteiten, installaties voor hernieuwbare waterstof en groene brandstoffen en bio-energiecentrales. In Nederland heeft Ørsted het offshore windpark Borssele 1&2 gebouwd en geëxploiteerd. Door het ondersteunen van innovaties en testen van technologieën wil Ørsted bijdragen aan een wereld die volledig draait op groene energie.

Over Rockstart
Rockstart, een wereldwijde venture capital accelerator, is sinds 2014 actief de energiesector. Rockstart heeft het Rockstart Energy fonds opgericht waaruit het in 34 startups uit zeven Europese landen heeft geïnvesteerd sinds de lancering in oktober 2020. Rockstart heeft sinds zijn oprichting in 2012 meer dan 40 programma's uitgevoerd voor startups die innoveren in tech, energie en agrifood. Rockstart heeft een internationaal netwerk van investeerders, mentoren, deskundigen en bedrijfspartners ingezet om meer dan 310 startups te ondersteunen die meer dan 210 miljoen euro aan financiering hebben opgehaald.

Media Relations NL

bregr@orsted.com

+31 6 44021771