Ørsted uitgeroepen tot 's werelds meest duurzame energieontwikkelaar

Ørsted is vandaag uitgeroepen tot 's werelds meest duurzame energieontwikkelaar in de Global 100-index van Corporate Knights voor 2024.
Ørsted staat voor de vijfde keer op de eerste plaats van de 292 ‘energieopwekkende bedrijven’ tellende Global 100-index van Corporate Knights voor 2024. Corporate Knights benchmarkt de duurzaamheidsprestaties van een bedrijf ten opzichte van soortgelijke bedrijven en in verschillende sectoren. Ørsted was ooit een koolstofintensief energiebedrijf en heeft de transitie naar hernieuwbare energie sneller gemaakt dan welk ander groot energiebedrijf dan ook. Bij Ørsted staat, als wereldwijd marktleider in offshore wind, duurzaamheid centraal in haar strategie. Het bedrijf werkt aan een groene transformatie die zowel de natuur als mensen ten goede komt.

Ingrid Reumert, Senior Vice President en Head of Global Stakeholder Relations bij Ørsted, zegt:

“We zijn blij door Corporate Knights te worden erkend als 's werelds meest duurzame energieontwikkelaar. Op een serieuze manier werken aan duurzaamheid vereist ambitie, grondigheid en sterke partnerschappen. Dit draagt bij aan onze ambitie om een wereld te creëren die volledig draait op groene energie.”

Ingrid Reumert vervolgt: “Bij COP28 kwamen wereldleiders overeen om de wereldwijde capaciteit voor hernieuwbare energie tegen 2030 te verdrievoudigen. Dit vereist een uitbreiding van hernieuwbare energie in een tempo en schaal die nog niet eerder is vertoond. Dit op een duurzame manier doen is zowel noodzakelijk voor onze planeet als voor het verkrijgen van een ‘license to operate’ van overheden en de samenleving. We zullen in 2030 alleen een verdrievoudiging van hernieuwbare energie kunnen bereiken als er steun vanuit de maatschappij is, we de druk op grondstoffen in onze toeleveringsketens op de lange termijn verlichten en toegang hebben tot ruimte om op land en zee te bouwen. Duurzaamheid is essentieel bij al deze inspanningen.”

Duurzame energie bouwen en het goed doen
Ørsted is 's werelds grootste ontwikkelaar van offshore wind en heeft op dit moment een operationeel portfolio van 8,9 GW. Het bedrijf bouwt duurzame energie op drie continenten te weten in Azië, Amerika en Europa. Verschillende projecten op het gebied van zonne-energie, onshore wind, offshore wind en Power-to-X zijn in aanbouw waar bedrijven, particuliere en de natuur van kan profiteren.

In 2023 boekte Ørsted vooruitgang op het gebied van decarbonisatie en kwam het dichter bij haar doel om windparken zonder CO2-uitstoot te realiseren. We zijn het eerste bedrijf in de sector die ‘blue bonds’ heeft uitgegeven, waarmee EUR 100 miljoen is opgehaald om offshore biodiversiteit te financieren. Ook werken we samen met de UC Berkeley’s Haas School of Business om de positieve sociale impact van hernieuwbare energieprojecten te bevorderen. We hebben CO2-arme koperkabels ingekocht voor het grootste offshore windmolenpark ter wereld, Hornsea 3 in het Verenigd Koninkrijk. Daarmee is de uitstoot van hoogspanningskabels met bijna 50% verminderd. We hebben een overeenkomst met Dillinger, onze staalproducent voor funderingen, gesloten om emissiearme staalproductie mogelijk te maken. Er is ook een contract met ESVAGT afgesloten om nog een groen serviceschip in gebruik te nemen. Tot slot heeft Ørsted bijgedragen aan een paper van het World Economic Forum waarin de fundamenten voor een mensgerichte ontwikkeling van duurzame energie zijn benoemd.

Over de Global 100 Index
De Corporate Knights Global 100 index is een jaarlijkse ranglijst van de 100 meest duurzame bedrijven ter wereld. Deze bedrijven vertegenwoordigen de top 1% ter wereld op het gebied van duurzaamheidsprestaties van bedrijven. De rangschikking is sectoroverschrijdend, waaronder de industriële, financiële, IT-, consumenten- en gezondheidszorgsector. Om de ranglijst van 2024 te bepalen, heeft Corporate Knights 6.733 bedrijven geanalyseerd ten opzichte van wereldwijde branchegenoten op een reeks van maximaal 25 kwantitatieve belangrijke prestatie-indicatoren, gewogen om het impactprofiel van elke branche weer te geven. Ørsted staat voor de vijfde keer op de eerste plaats van de 292 ‘energieopwekkende bedrijven’, in de Corporate Knights’ Global 100 index van 2024, en neemt de 17e plaats in alle sectoren. De volledige methodologie voor 2024 is hier te vinden.

Media Relations NL

bregr@orsted.com

+31 6 44021771