Ørsted test met succes nieuwe baanbrekende installatiemethode voor offshore wind funderingen

Ørsted heeft een nieuwe en minder geluid producerende installatiemethode ontwikkeld die mogelijk een revolutie teweeg kan brengen in de manier waarop funderingen voor offshore windturbines worden geïnstalleerd. De nieuwe baanbrekende technologie is met succes getest in Duitsland. Hiermee is bewezen dat deze innovatieve aanpak de geluidsniveaus tijdens de installatie van funderingen drastisch kan verlagen, de al bestaande bescherming van het leven in zee kan versterken en mogelijk de weg kan vrijmaken voor de volgende generatie offshore wind funderingen. 
De installatiemethode omvat een gepatenteerde jetting-technologie die aan de fundering wordt bevestigd en die de weerstand van de zandgrond verlaagt. Hierdoor zinkt de fundering effectief in de zeebodem. Het gevolg: conventionele installatiemethoden waarbij funderingen de zeebodem in worden gehamerd worden hiermee overbodig. Ørsted testte de jetting-technologie bij de installatie van drie funderingen in het Duitse offshore windpark Gode Wind 3. 

De nieuwe installatietechnologie zorgt voor een substantiële afname van het geluidsniveau onder water. Met een reductie van 34 dB ten opzichte van de meest gebruikte installatiemethode zonder beschermingsmaatregelen is het geluidsniveau met meer dan 99% gereduceerd naar een niveau dat nog maar een fractie boven het omgevingsgeluid ligt dat gebruikelijk is in de Duitse Bocht in de Noordzee.

Afgezien van de geluidsreductie die het onderwaterleven ten goede komt is deze nieuwe technologie ook een stap voorwaarts voor de installatie van funderingen voor offshore windturbines. Eenmaal gemeengoed kan de installatie van de funderingen sneller en goedkoper worden gemaakt. 

Inmiddels heeft Ørsted 11 MW windturbines op de met de jetting-technologie geïnstalleerde funderingen geplaatst. Het offshore windpark Gode Wind 3 wordt naar verwachting later dit jaar commercieel operationeel.

Innovatieve installatiemethode

Deze baanbrekende technologie is een van de grootste ontwikkelingen tot nu toe op het gebied van installatiemethodes voor offshore wind funderingen. Het is daarbij een voorbeeld van hoe Ørsted, wereldwijd marktleider op het gebied van offshore wind, innovatie blijft inzetten om biodiversiteit te ondersteunen, natuur te beschermen en het groene energiesystemen van morgen te creëren. 

Ørsted implementeerde al een reeks effectieve beschermende maatregelen tijdens de bouw van offshore windparken, waaronder het beperken van de duur, intensiteit en omvang van bepaalde offshore bouwactiviteiten. Voorbeelden zijn onder andere de inzet van zogenoemde ‘bubble curtains’ of andere geluidsschermen tijdens de traditionele installatie. De nieuwe installatiemethode stelt Ørsted in staat om de potentiële impact van de bouwactiviteiten op de natuur verder te beperken en op een meer kosteneffectieve manier te bouwen.

Patrick Harnett, Chief Operating Officer bij Ørsted: "Ørsted loopt al 30 jaar voorop met innovatie op het gebied van offshore windenergie en we blijven nieuwe innovatieve oplossingen ontwikkelen. Deze nieuwe technologie is een potentiële game changer voor de manier waarop we offshore windparken bouwen. Eenmaal gemeengoed zou deze niet alleen goedkoper, sneller en veel stiller kunnen zijn dan welke andere installatietechnologie dan ook. Ze heeft ook de potentie om de funderingen van de volgende generatie lichter te maken omdat ze niet ontworpen hoeven te worden voor het conventionele installatieproces."

Dit is de eerste keer dat de jetting-technologie is gebruikt om volledige funderingen te installeren in een offshore windpark. De tests zijn daarmee een mijlpaal voor de hele industrie. Ørsted voerde de installatie uit samen met Jan De Nul Group en hun installatieschip Les Alizés, en aannemer Per Aarsleff. Ørsted heeft de technologie de afgelopen jaren ontwikkeld en onderzoekt nu hoe de technologie in de toekomstige pijplijn kan worden geïntroduceerd. Daarbij beoordelen we ook de haalbaarheid van de methode bij complexere bodemomstandigheden dan de pure zandbodem die op de Gode Wind 3-locatie werd aangetroffen. Verdere aanpassingen in regelgeving zijn nodig om deze techniek in andere markten toe te passen.

Media Relations NL

bregr@orsted.com

+31 6 44021771