Borssele 1 & 2

Borssele 1&2 English version

Algemene informatie windpark Borssele 1&2

 • Eigenaar: Ørsted
 • Totale vermogen: 752 MW
 • Wind turbines: 8 MW (Siemens Gamesa)
 • Aantal turbines: 94
 • Fundering: Monopiles
 • Transformatorplatform op zee: TenneT
 • In gebruikname: 2020 met flexibiliteit van 1 jaar
 • Waterdiepte: 14 – 36 m
 • Afstand tot de kust: circa 23 km van Westkapelle
 • Onderhoudsbasis: gepland in Vlissingen
 • Jaarlijkse elektriciteitsproductie: komt overeen met 1 miljoen huishoudens

Wilt u leverancier worden van
Borssele 1&2?

Of toeleverancier van één van onze hoofdcontracten?

Claus Bøjle Møller is directeur van windpark Borssele 1&2. Hij is een ervaren programmadirecteur, die sinds 2006 voor Ørsted werkt.

We spraken met de man die verantwoordelijk is voor het nieuwe windpark, dichtbij de Zeeuwse kust.

Claus, waar kom je vandaan en wat is je achtergrond?

Ik ben 42 jaar oud. Ik ben Deen en woon in Kopenhagen. Ik studeerde energy engineering. Als kind was ik al enorm geïnteresseerd in technologie. Ik vind het daarnaast erg belangrijk om een bijdrage te leveren aan de samenleving. Door te werken in de offshore wind sector combineer ik beiden. Al sinds ik ging werken voor de Danish Wind Energy Association ben ik een beetje een wind nerd. Later ging ik aan de slag als engineering consultant.

Sinds wanneer werk je bij Ørsted en waarmee heb je je bezig gehouden?

Ik ben in 2006 begonnen bij Ørsted Wind Power. Ik heb me altijd bezighouden met projectontwikkeling en de bouw van windparken. Borssele 1&2 is mijn vierde windpark. Ik ben begonnen met een windpark op land in Zweden. Daarna kwamen windparken op zee Anholt in Denemarken en Burbo Bank Extension -mijn laatste project- in Groot-Brittannië, vlakbij de kust van Liverpool.

In de voorgaande projecten ben ik doorgegroeid van EPC (Engineering Procurement Construction) director naar programmadirecteur. Dat was ik voor het eerst bij Burbo. In de rol van programmadirecteur, wat ik ook bij Borssele 1&2 ben, ligt de nadruk meer op de algemene aansturing van het Ørsted project en de high level risico’s. Mijn werk bevat veel technische aspecten, maar er ligt ook een sterke nadruk op de stakeholders van het project. Ik ben er trots op dat het bij Burbo Bank Extension is gelukt om het project zoals gepland te realiseren: op tijd, binnen het budget en met veel innovatie.

Waarom spreekt juist het werken in de offshore wind sector je zo aan?

Ik houd van werken aan projecten. Het werk wordt nadrukkelijk in een team gedaan en ik vind het geweldig om dat in de offshore wind sector te doen met veel technologie, een interessante keten van offshore bedrijven en veel innovatie. Er is continu sprake van verbeteringen en innovatie. Ik ben daarnaast ook echt een waterpersoon. Ik ben dol op watersport. Ik speel waterpolo en ik heb gesurfd.


Al het water en de structuur in Zeeland zijn geweldig

Claus Bøjle Møller, Directeur van Windpark Borssele 1&2

Je bent nu ruim een half jaar directeur van het Borssele windpark. Is het een heel ander project dan Burbo Bank Extension?


Nederland is een groeiende markt met veel potentieel. Dat is interessant. Het is ook een relatief nieuwe markt voor Ørsted en Borssele is ons eerste Nederlandse windenergieproject. Ik ben positief verrast door de goede basis die er al is. De offshore windmarkt in Nederland is niet de meest volwassene als je kijkt naar de hoeveelheid windenergie op zee die er al gebouwd is, maar de overheid, infrastructuur en supply chain zijn zeer professioneel.

Ik zie bij het Borssele project uit naar de samenwerking met de Nederlandse stakeholders. Voor Ørsted is het heel belangrijk om een goede partner te zijn, zowel op nationaal als lokaal niveau. We zijn hier voor de lange termijn. Daarom is het extra belangrijk om goede en sterke relaties op te bouwen. Dat heb ik gezien in Zweden, Denemarken en Groot-Brittannië. Uiteindelijk is elk project verschillend. Je kunt nooit álle onderwerpen voorzien die gaan spelen. Dat maakt het extra relevant om bijvoorbeeld een goede relatie op te bouwen met de lokale gemeenschap – onze buren. Bij Burbo Bank Extension hebben we onze onderhoudsbasis in Liverpool en daar hebben we een goede relatie met de lokale gemeenschap opgebouwd. Dat willen we ook in Vlissingen gaan doen, waar de O&M basis voor het Borssele windpark komt.

Wat is je eerste indruk van Zeeland?

De infrastructuur in de regio is zeer geschikt voor het bouwen van een windpark. De juiste logistiek is al aanwezig. De regionale overheid heeft ons met open armen ontvangen. Dat was een prettige ervaring. Bij mijn eerste bezoek aan Zeeland ontving ik een boek met luchtfoto’s. Het is geweldig om al het water en alle structuur te zien. Alles is goed doordracht. Bij het bouwen van een windpark op zee staan we voor dezelfde uitdagingen.

Wat zijn de grootste uitdagingen bij het windpark Borssele 1&2?

Ons doel is om een hele professionele entree in Nederland te maken en onze reputatie als marktleider in windenergie op zee waar te maken. Het is heel belangrijk om een projectteam te creëren dat proactief werkt en potentiële risico’s op tijd constateert. De sector en wijzelf zijn volwassen. Maar uiteraard krijgen we te maken met nieuwe elementen, zoals nieuwe vergunningseisen en nieuwe technologie. De trein moet goed gaan rijden en we moeten zorgen dat we alles op tijd realiseren.

Wanneer start het projectteam met de werkzaamheden in Zeeland?


Dat komt in twee delen. In het tweede kwartaal van 2018 komt het team naar Zeeland dat de onderhoudsbasis gaat realiseren. De bouw van het windpark start vervolgens eind 2019. Vanaf dat moment is ook het offshore team aanwezig in Zeeland.

Meer weten over onze werkwijze?

Lees meer over onze windparken