Voor de wind

Voor een Nederland dat volledig draait op groene energie

Ørsted is wereldwijd marktleider in windenergie op zee. We helpen Nederland haar groene energietransitie te realiseren.

Wat is de kracht van groene energie?


Een wereld die volledig draait op groene energie. Dat is de visie waar we bij Ørsted in geloven.


De zon en wind kunnen ons een voortdurende toevoer aan energie leveren. En dat biedt mogelijkheden. Om de industrie en transport te verduurzamen, om klimaatverandering een halt toe te roepen en om natuur- en biodiversiteitsverlies te bestrijden.

Maar er zijn ook de nodige vragen over hoe en wanneer we deze wereldwijde overstap op groene energie het beste kunnen maken. Het vinden van de juiste oplossingen voor deze vragen begint door ze te identificeren en stellen.

Denk jij met ons mee?

 

Bij Ørsted zijn we al geruime tijd bezig met het vaststellen van zoveel mogelijk kernvragen over de groene transformatie en werken we aan het vinden van oplossingen. We bespreken hieronder een aantal van onze cruciale bevindingen.


Maar hiermee we zijn er nog niet. Er is nog veel onduidelijk over de volledige overstap op groene energie.

Denk jij met ons mee? Laat ons weten wat jouw nodige vraag is over de groene transformatie.

Laat een vraag achter

 

De toekomst van energie
Wil jij meer weten over hoe Ørsted het wereldwijde energiesysteem wil veranderen om de opwarming van de aarde tot 1.5 ˚C te beperken?

Energiegebruik is verantwoordelijk voor 73% van de wereldwijde uitstoot van CO2 en daarmee de voornaamste aanjager van klimaatverandering. Om het tij te keren en de opwarming van de aarde te beperken tot 1.5 ˚C is het daarom van groot belang dat we zo snel mogelijk de volledige overstap maken op groene energie. Bij Ørsted zijn we ervan overtuigd dat het maken van deze overstap noodzakelijk én mogelijk is.

De technologieën bestaan al om een betrouwbaar en veilig groen energiesysteem tot stand te brengen. Sommige hernieuwbare energieoplossingen moeten enkel nog verder ontwikkeld worden en commercieel aantrekkelijker worden gemaakt voordat ze grootschalig uitgebouwd kunnen worden. Daarom is vooral leiderschap nodig om de energietransitie daadwerkelijk te realiseren. In Nederland hebben we de eerste stappen inmiddels gezet. De vraag is of het Nederland gaat lukken om op tijd volledig klimaatneutraal te worden.

Ørsted is al vele jaren een marktleider in het ontwikkelen en betaalbaar maken van hernieuwbare energieoplossingen. We waren ooit een van de meest kolen intensieve energiebedrijven in Europa. Inmiddels hebben we meer dan 30 jaar ervaring in wind op zee, zijn we in 10 jaar tijd omgevormd tot ’s werelds meest duurzame energiebedrijf en liggen we op schema om in 2025 een volledig CO2 neutrale energieproductie te hebben. Daarmee zijn we het eerste energiebedrijf ter wereld dat een wetenschappelijk onderbouwde netto nul doelstelling heeft.

Ons wereldwijd gerenommeerde succes in het bewerkstelligen van deze eigen groene transformatie maakt dat we bij Ørsted uit ervaring weten dat grote veranderingen met de juiste visie en inzet in een korte tijd gemaakt kunnen worden. Dit maakt ons een uitgelezen partner om Nederland en de rest van de wereld te helpen met het tijdig realiseren van hun overstap op groene energie.

Lees hier verder
 • Onze groene energieoplossingen

  We zijn er bij Ørsted al lange tijd van overtuigd dat een toekomst die draait op fossiele brandstoffen ecologisch en financieel niet duurzaam is. Daarom hebben we in de afgelopen tien jaar fors geïnvesteerd in groene energieoplossingen, zoals windparken op zee, en hebben we tegelijkertijd onze handel in fossiele brandstoffen afgebouwd. Door middel van technologische innovaties en door steun van overheden aan te trekken hebben we de kosten van wind op zee verlaagd en de uitbouw ervan commercieel aantrekkelijk gemaakt. Windenergie is tegenwoordig al goedkoper dan energie die opgewekt wordt met fossiele brandstoffen. In de nabije toekomst kan verreweg het grootste deel van de elektriciteit in onder andere Nederland duurzaam worden geproduceerd.

  Helaas zijn daarmee nog niet al onze vraagstukken over de toekomst van energievoorziening opgelost. Belangrijke uitdagingen waar we nu voor staan zijn: het verduurzamen van de industrie, het opslaan van elektriciteitsoverschotten voor langere perioden en het vergroenen van de transportsector.

  Elektriciteit vormt vandaag de dag slechts een klein aandeel van de energievoorziening in de industrie en transportsector. In deze sectoren zijn het gebruik van olie (45%) en aardgas (30%) nog altijd dominant. Dit maakt dat het een behoorlijke uitdaging is om deze sectoren te verduurzamen. Ørsted werkt samen met verscheidene partners aan het verder ontwikkelen en goedkoper maken van technologieën om dit alsnog te realiseren. We passen al directe elektrificatie in de industrie toe, door industriële warmtepompen en elektroboilers te installeren. Hiermee kunnen we de forse CO2-uitstoot van de industrie deels verlagen. Voor industriële- en transportprocessen die niet zo makkelijk op elektriciteit kunnen draaien werken we aan het realiseren en betaalbaar maken van groene waterstof om zo het gebruik van fossiele brandstoffen en grijze waterstof fors te verminderen.

  Groene waterstof, ook wel duurzame waterstof genoemd, is een hernieuwbare energieoplossing die in de toekomst eveneens een belangrijke rol zal gaan vervullen in het waarmaken van onder andere regelbaar CO2-vrij vermogen voor elektriciteitsopwekking en voor de opslag van elektriciteitsoverschotten voor langere perioden.

  Met de juiste inzet, leiderschap en samenwerkingsverbanden kan Nederland in de toekomst volledig draaien op groene energie.

  Onze groene transformatie

 

Onze groene transformatie

Kan onze groene transformatie de jouwe inspireren? Bekijk hier ons hele verhaal.
Duurzaamheid en biodiversiteit
Wil je meer weten over onze initiatieven op het gebied van duurzaamheid en biodiversiteit?

Het maken van een volledige overstap op groene energie is belangrijk om klimaatverandering tegen te gaan en dus ook voor natuurbehoud. Maar de uitbouw van hernieuwbare energieoplossingen, waaronder nieuwe windparken op zee, kan tegelijkertijd ook minder duurzame effecten hebben op de natuur. Bij Ørsted zijn we ons hiervan bewust en werken we aan een wereld waarin groene energie en de natuur hand in hand gaan.

Biodiversiteit is van groot belang voor het voortbestaan van mensen en voor het welzijn van de natuur. Daarom hebben we in 2021 besloten dat al onze projecten op zijn laatst in 2030 een netto-positieve impact op biodiversiteit moeten hebben. We hebben verscheidene specialisten in huis gehaald en wereldwijd meerdere biodiversiteitsinitiatieven ondernomen die ons meer kunnen leren over hoe we in de nabije toekomst het beste natuur-inclusief kunnen uitbouwen, zodat al onze nieuwe windparken op zee op termijn hand in hand kunnen gaan met de natuur. 

Lees hier verder
Bij Ørsted zijn we meer dan 30 jaar geleden begonnen met het ontwikkelen van windparken op zee. In 1991 hebben we ’s werelds allereerste windpark op zee gebouwd, in Vindeby in Denemarken. Daarna hebben we meermaals ’s werelds grootste windpark op zee gebouwd.

We bouwen en exploiteren op dit moment windparken op zee in Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Taiwan en de Verenigde Staten. Bij de bouw van de meeste van onze windparken hebben we samengewerkt met Nederlandse bedrijven en we zijn altijd op zoek naar nieuwe partners voor projecten. 

In totaal wordt wereldwijd een kwart van de totale capaciteit aan windenergie door ons gewonnen. 

Dit alles maakt Ørsted wereldwijd dé marktleider in windparken op zee. En het is onze ambitie om onze werkzaamheden nog veel verder uit te breiden, om zo de manier waarop we de wereld van stroom voorzien te veranderen – windturbine per windturbine.

Bekijk hier de lijst van onze windparken op zee.

4. Wat kan een windpark op zee in Nederland aan energie opleveren?

Ørsted is in 2016 de grens van 1,000 geïnstalleerde wind turbines gepasseerd en we liggen op schema om in 2022 onze offshore wind capaciteit wereldwijd uit te breiden tot 9.9 GW.

In Nederland is Borssele 1&2 ons eerste windpark op zee. Dit windpark is in 2020 in gebruik genomen en bestaat uit
 
94 windturbines die met een gezamenlijke capaciteit 752 MW aan energie opleveren. Dit komt qua hoeveelheid elektriciteit overeen met het gebruik van een miljoen Nederlandse huishoudens.

Laat een vraag achter

Heb jij ook de nodige vragen over een Nederland dat volledig draait op groene energie? Dan willen wij die graag van je horen. Want bij het stellen van vragen, daar begint het vinden van oplossingen pas echt.

Wij verzoeken u om geen persoonlijke gegevens, zoals gevoelige of vertrouwelijke informatie, te verstrekken wanneer u ons een vraag stelt.

Ørsted verwerkt uw persoonsgegevens wanneer u uw vraag en contactgegevens in dit formulier indient. Het is voor u verplicht om deze informatie te verstrekken wanneer u ons een vraag stelt. Wij verwerken uw persoonsgegevens in overeenstemming met de AVG, artikel 6, lid 1 punt f) (noodzakelijk om ons belang bij de verwerking van uw vraag te behartigen). Lees meer over hoe wij uw persoonsgegevens verwerken door te klikken op onderstaande link naar ons privacybeleid.

Ørsted nieuws - sign up

ørsted nieuws

Wil je graag meer van ons horen?

Op schema voor 1.5
Op schema voor 1.5 °C

Hoe overheden en bedrijven de uitstoot van CO2 fors kunnen verlagen

Er zijn effectieve stappen die overheden en bedrijven onmiddellijk kunnen en moeten nemen om een CO2-arme energiesector tot stand te brengen.