Over ons

Wij zetten ons in voor een wereld die volledig draait op groene energie

Kantoor

Ons kantoor is gevestigd in Den Haag:

Koninginnegracht 19
2514 AB Den Haag
Nederland 

 

We ondernemen als duurzaam energiebedrijf actie voor een wereld die volledig draait op groene energie. Ons doel is om duurzame energieoplossingen, waar de planeet én onze klanten van profiteren, te bedenken en te implementeren. We brengen de kosten voor duurzame energie verder omlaag. Door op grote schaal duurzame energie te creëren, veranderen we het energiegebruik van mensen revolutionair. Daarmee verminderen we de negatieve effecten van klimaatverandering. Dat is één van de belangrijkste bedreigingen voor de wereld.

Een decennium geleden zijn we begonnen met de transformatie van een zwart naar een groen energiebedrijf. Sindsdien hebben we ons kolengebruik met 73% gereduceerd en onze CO2 uitstoot meer dan gehalveerd. In 2023 werken we volledig zonder kolen en hebben we onze CO2 emissie met 96% gereduceerd. In 2017 hebben we de productie van olie en gas afgestoten. Daarmee hebben we onze transformatie naar een leidend energiebedrijf dat zich richt op groene energie afgerond.

De afgelopen 25 jaar zijn we wereldwijd marktleider windenergie op zee geworden. We hebben een marktaandeel van 25 procent. We ontwikkelen, bouwen en opereren windparken in Europa, de Verenigde Staten en Azië. Onze windparken leveren elektriciteit aan 9,5 miljoen mensen. In 2025 willen we met onze windparken elektriciteit leveren aan 30 miljoen mensen.

Een ander onderdeel van onze duurzame activiteiten is de REnescience technologie. In onze REnescience faciliteiten zetten we met een enzymentechnologie huishoudelijk afval om in energie.

Ons hoofdkantoor is gevestigd in Denemarken. We hebben een beursnotering aan Nasdaq Copenhagen (Orsted). We hebben 5800 medewerkers.

Onze naam is gebaseerd op Hans Christian Ørsted, één van de bekendste Deense wetenschappers, die ook bekend stond om zijn innovatie. Door zijn nieuwsgierigheid, toewijding en interesse in de natuur ontdekte hij in 1820 elektromagnetisme. De kwaliteiten van Hans Christian Ørsted zijn precies wat we nu nodig hebben om de manier waarop we energie leveren aan mensen drastisch te veranderen.

Kerncijfers

  • Ongeveer 5.600 medewerkers in 10 landen
       
  • 8,2 miljard euro omzet (61 miljard DKK)    

Resultaten

  •  In het najaar van 2016 hebben we onze 1.000e windturbine op zee geïnstalleerd. We waren het eerste bedrijf die deze mijlpaal heeft gehaald.
  • We hebben sinds 2006 onze CO2 uitstoot met 52% verminderd. Onze kolenconsumptie is afgenomen met 73%.

Ørsted in Nederland

Ørsted is sinds 2005 actief in Nederland. Dat doen we onder andere op deze drie terreinen:

  • Windenergie op zee
  • Gascentrale in Rotterdam (Enecogen)
  • De import van LNG (vloeibaar aardgas) in Rotterdam

Ørsted heeft ook een bijdrage geleverd aan de technologie voor duurzame afvalbewerking.