Zowel fysieke als virtuele PPA's zijn interessante opties voor het kopen van groene stroom.
Een PPA is een contract voor het kopen van stroom en de bijbehorende certificaten, afkomstig van een benoemde, duurzame installatie. PPA's geven zowel de energieproducent als de klant de mogelijkheid om zich af te dekken tegen prijsvolatiliteit op de elektriciteitsmarkt. Voor de klant betekent het voorspelbare stroomkosten en dus begrotingszekerheid. Voor projectontwikkelaars zoals Ørsted levert het een betrouwbare inkomstenbron op, wat nodig is voor het verder kunnen ontwikkelen van nieuwe de doorlopende uitbouw van duurzame energie-installaties, zoals wind- en zonneparken. Dit soort overeenkomsten bevorderten de groei van de duurzame energiebranche.
Bij een fysieke PPA moeten de energieproducent (, Ørsted), en de koper zich binnen dezelfde stroommarkt of binnen twee markten met een onderling verbonden stroomnet bevinden, zodat de stroom fysiek kan worden geleverd. De koper ontvangt ook een certificaat voor elke gekochte MWh. Deze certificaten bewijzen dat de gekochte energie van een specifieke, duurzame installatie afkomstig is en kan worden gebruikt voor de Scope 2 GHG-rapportage.
Bij een virtuele PPA vindt geen fysieke stroomlevering plaats: de koper verkrijgt geen juridisch eigendom van de stroom. Het is een financieel contract waarin een vaste prijsafdekking wordt bepaald. De koper ontvangt echter nog steeds een certificaat voor elke gekochte MWh. Deze certificaten bewijzen dat de gekochte energie van een specifieke, duurzame installatie afkomstig is en kan worden gebruikt voor de Scope 2 GHG-rapportage.
In de praktijk levert een virtuele PPA minder volatiele stroomkosten voor de klant op, en dus begrotingszekerheid.