Is het belangrijker om klimaatverandering te bestrijden of biodiversiteitsverlies te stoppen?
Overstappen op hernieuwbare energie is een belangrijke hoeksteen in het oplossen van de klimaatcrisis. Maar de uitbouw van hernieuwbare energie, waaronder offshore wind, kan ook minder duurzame effecten hebben op de natuur. Betekent dit dat we moeten kiezen tussen het bestrijden van klimaatverandering en het stoppen van biodiversiteitsverlies?
Dit is niet het geval volgens Birte Hansen, Projectmanager Milieubeheer en Vergunningen bij Ørsted, en Gareth Johnson, Lead Strategsch Specialist Milieubeheer en Vergunningen bij Ørsted. Sterker nog, de uitbouw van offshore wind kan en moet fundamenteel bijdragen aan het aanpakken van de klimaatcrisis en de biodiversiteitscrisis.
Klimaatverandering is een van de grootste bedreigingen voor biodiversiteit, want “als het klimaat verandert, verandert de natuur mee”, legt Birte Hansen uit. De uitbouw van hernieuwbare energie draagt derhalve niet alleen fundamenteel bij aan het tegengaan van klimaatverandering, maar tegelijkertijd ook aan het beschermen van biodiversiteit.
Dit betekent alleen niet dat de snelle ontwikkeling van windparken op zee lokaal geen wissel kan trekken op de kwaliteit en diversiteit van natuur. De vraag is dus eigenlijk hoe we zulke mogelijk negatieve effecten van de uitbouw van offshore wind op de natuur kunnen vermijden en, waar het kan, mogelijkheden kunnen bieden aan de natuur om binnen en buiten windparken op zee te groeien.
Volgens Hansen moeten we dus vooral op zoek naar manieren om de uitbouw van offshore wind optimaal te combineren met natuurbehoud én -herstel. “We hebben ons altijd toegewijd aan het vermijden van negatieve effecten van wind op zee op de natuur.[…] Nu gaan we in de richting waar we ons meer focussen op het hebben van een positief effect – op hoe we de natuur in een betere staat kunnen achterlaten dan voor we ons project startten.”
Om dit te realiseren moeten we “zonder dat we precies weten wat de exacte uitkomst is” experimenten uitvoeren die ons meer kunnen leren over hoe we de kwaliteit van de natuur kunnen verbeteren met onze projecten, legt Hansen uit. Daarnaast moeten we samen met onderzoeksinstituten en overheden een methode ontwikkelen waarmee we verlies en groei in biodiversiteit kunnen meten, gaat Gareth Johnson verder. Alleen dan kunnen we “de natuur in een meetbaar betere staat achterlaten na de bouw van een windpark.”