Ørsted en Van Oord werken al langer aan de herintroductie van de Europese platte oester in de Noordzee. Tot nu toe werden oesters vooral uitgezet op grote en zware oesterstructuren die met behulp van een kraan geplaatst moeten worden, een erg kostbaar proces. In de huidige samenwerking testen we een nieuw en innovatief concept: Droppable Oyster Structures (DOS). Dit zijn handzame oesterstructuren die eenvoudig kunnen worden geïnstalleerd door ze vanaf het dek van een klein vaartuig handmatig op het zeebed te plaatsen. Dit maakt het mogelijk de structuren mee te nemen en te installeren tijdens reguliere onderhoudswerkzaamheden in het windpark. De methode betekent een aanzienlijke verbetering qua gemak van installatie, kostenefficiëntie en schaalbaarheid. De geïnstalleerde structuren en de oesters zullen worden gemonitord met een onderwatercamera. Hiermee brengen we zowel de effectiviteit van de methode als de impact op het lokale ecosysteem in kaart.
Ecosystemen in zee
Zo’n 150 jaar geleden was ongeveer 20% van de Nederlandse zeebodem bedekt met grootschalige oesterriffen. Tegenwoordig zijn wilde oesterbanken in de Noordzee vrijwel verdwenen, waarmee ook waardevolle ecosysteemdiensten verloren zijn gegaan. Oesters verbeteren de waterkwaliteit door filtratie, en zorgen voor een sterke toename in biodiversiteit doordat de riffen zorgen voor nieuwe habitat en voedsel en beschutting bieden aan talloze vis- en schelpdiersoorten.
De energietransitie en natuurversterking gaan hand in hand
Overheden en natuurbeschermingsorganisaties hebben de Europese platte oester aangewezen als een belangrijke soort om het ecosysteem van de Noordzee te herstellen en versterken. Offshore windparken bieden grote hoeveelheden hard substraat en een onverstoorde zeebodem en zijn daarmee zeer geschikte locaties om de platte oesterpopulatie in de Noordzee te herstellen. De geïntroduceerde volwassen oesters dienen als bron van larven, die zich vervolgens vestigen op het aanwezige gesteente en in de loop der tijd uitgroeien tot oesterriffen. Zo kunnen het opwekken van duurzame energie en natuurversterking hand in hand gaan.
Karin Bilo, Senior Marine Ecoloog: ‘De oesters zijn vandaag tijdens het onderhoud in het windpark op de stortstenen rondom de turbine geplaatst. Binnenkort zullen we met een onderwatercamera bekijken waar de structuren precies liggen en hoe het de oesters vergaat. We verwachten in de komende jaren te zien dat de oesters langzaam uitgroeien tot riffen in het park. Met deze nieuwe methode zetten we een belangrijk stap in het versnellen van het herstel van oesterriffen In de samenwerking met Van Oord zijn we erin geslaagd een innovatief concept van de tekentafel naar de Noordzee te brengen. Juist omdat alle partijen streven naar het versnellen van natuurherstel in de Noordzee’.
Nienke Oostenbrink, Product Owner Ocean Health bij Van Oord: ‘We zijn blij onze krachten te kunnen bundelen met Ørsted en trots op deze belangrijke stap in onze gedeelde ambitie om de Europese platte oester terug te brengen naar de Noordzee. Met deze innovatieve pilot in offshore windpark Borssele 1&2 verzamelen we waardevolle inzichten in de effectiviteit van deze herstelmethode en in de opschalingspotentie. Offshore windparken bieden kansen voor creatie en herstel van mariene ecosystemen, daarom ontwikkelen en testen wij efficiënte en effectieve oplossingen voor biodiversiteitsherstel in deze gebieden, waarmee we op grote schaal impact kunnen maken in Europese zeeën.’