Windpark
Borssele 1&2

Ons eerste windpark op zee in Nederland


Borssele 1&2 is ons eerste windpark op zee in Nederland. Met een capaciteit van 752 MW aan groene energie kan dit windpark een miljoen Nederlandse huishoudens draaiende houden.


In 2020 is de bouw van het windpark Borssele 1&2 gestart. Het park is in september 2021 officieel geopend. Borssele 1&2 ligt in de Noordzee, 23 kilometer voor de Zeeuwse kust van Westkapelle. Het wordt onderhouden vanuit onze onderhoudslocatie in Vlissingen. Het park levert een hoeveelheid elektriciteit die overeenkomt met het verbruik van een miljoen Nederlandse huishoudens.

Documentaire windpark Borssele 1&2


Ørsted heeft een vijfdelige korte documentaire serie gemaakt over windpark Borssele 1&2. Deze documentaire is uitgezonden door Omroep Zeeland en is hieronder terug te bekijken.

Onze Borssele 1&2 onderhoudslocatie staat in Vlissingen


Het onderhoud van ons windpark Borssele 1&2 vindt plaats vanuit de onderhoudslocatie in Vlissingen. Op 21 januari 2020 is deze onderhoudslocatie officieel geopend. Een impressie van de opening is hier te bekijken:

FAQs
 • Wie is de eigenaar van het windpark?
  Ørsted en NBIM zijn allebei voor 50% eigenaar van windpark Borssele 1&2.
 • Waarom heet het windpark Borssele 1&2?
  De Nederlandse overheid heeft gekozen voor de naam Borssele. In 2016 vond een aanbesteding voor twee windparken, Borssele 1 en Borssele 2, tegelijkertijd plaats. Ørsted heeft beiden gewonnen en ontwikkelt en opereert het als één windpark.
 • Wat is de capaciteit van het windpark?
  Borssele 1&2 heeft een capaciteit van 752 MW. Dat komt overeen met het elektriciteitsgebruik van een miljoen Nederlandse huishoudens.
 • Is het windpark vanaf de Zeeuwse kust te zien?
  Ja, het windpark is met helder weer te zien vanaf Westkapelle.
 • Is vissen toegestaan in het gebied van het windpark?
  Er mogen geen schepen langer dan 24 meter het windpark in, behalve voor onderhoud. En er mag geen bodemberoerende visserij plaatsvinden. Dit heeft de overheid besloten in het kavelbesluit voor dit windpark.
 • Hoeveel windturbines heeft het windpark?
  94 turbines van 8 MW.
 • Vanaf waar vindt het onderhoud van Borssele 1&2 plaats?
  Vanaf onze onderhoudslocatie in Vlissingen, gevestigd direct naast het treinstation van Vlissingen.
 • Hoeveel heeft de bouw van het windpark gekost?
  Deze informatie is vertrouwelijk en maken wij niet bekend.
 • Hoeveel subsidie krijgt het windpark?
  Ørsted heeft de aanbesteding gewonnen met de prijs 7,27 cent per kWh. Ørsted ontvangt eerst de marktprijs voor elektriciteit zodra stroom aan het elektriciteitsnetwerk wordt geleverd. De overheid vult dit met subsidie aan tot maximaal 7,27 cent per kWh, voor een periode van 15 jaar.